Američki tužilac: Asanž svojim objavama ugrozio život ljudi

© AP Photo / Matt DunhamPristalice Džulijana Asanža nose transparente u znak podrške ispred suda u Londonu
Pristalice Džulijana Asanža nose transparente u znak podrške ispred suda u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Advokat koji predstavlja SAD na sudskom procesu o izručivanju Džulijana Asanža u Londonu, Džejms Luis, izjavio je da osnivač „Vikiliksa“ nije „ovaploćenje slobode govora“, već kriminalac koji je svesno objavio tajne dokumente i ugrozio živote izvora informacija.
„Često je prikazan kao otelotvorenje slobode govora... On nije novinar, svesno je stupio u zagovor sa čovekom koja je imao pristup informacijama... On nije optužen za otkrivanje informacije koje su sramota za Sjedinjene Američke Države, već za ugrožavanje života ljudi“, rekao je Lusi na sudskom ročištu u Kraljevskom sudu Vulič u istočnom Londonu.

Tužilaštvo SAD Asanža tereti za dosluh sa pripadnikom vojne obaveštajne službe Čelsi Mening koji je hakovao Pentagonove kompjutere i objavio stotine hiljada tajnih diplomatskih i vojnih dokumenata o ratu u Iraku i Avganistanu, čime je, navodno, bio doveden u opasnost život američkih državljana.

Ova faza saslušanja trajaće nedelju dana, tokom koje će strane izneti glavne argumente. U maju i početkom juna biće održane još tri nedelje saslušanja tokom kojih će strane izneti dokaze i pozvati svedoke u slučaju.

Odluka suda očekuje se neko vreme nakon toga, ali time se proces verovatno neće završiti: u zavisnosti od presude očekuje se da će jedna od strana podneti žalbu, čije će razmatrati trajati duže vreme. Slučaj bi mogao da stigne do Vrhovnog suda, saopštila je ranije odbrana. Sve u svemu, proces će trajati nekoliko godina.

Akcija u znak podrške Džulijanu Asanžu ispred zgrade suda u Londonu  - Sputnik Srbija
Čovek koji je digitalnim šiframa otkrio svetske tajne — poziva u pomoć na Morzeovoj azbuci

Paralelno sa tim, odbrana osnivača sajta „Vikiliks“ radi na tome da on dobije politički azil u Francuskoj.

Asanž je optužen za seksualno uznemiravanje i silovanje u Švedskoj 2010. godine, zbog čega se od juna 2012. krio u Ambasadi Ekvadora u Londonu zbog straha od izručenja ovoj skandinavskoj zemlji. Ujutro 11. aprila 2019. godine Asanž je pritvoren na zahtev Sjedinjenih Američkih Država. Sud u Londonu proglasio ga je krivim za kršenje uslova kaucije i osudio ga na 11 meseci zatvora. Saslušanja o izručenju počela su 2. maja.

Američke vlasti su krajem maja saopštile da su Asanža optužile za 17 epizoda kršenja zakona o špijunaži i otkrivanju tajnih informacija. On je ranije optuživan za zaveru u cilju hakovanja kompjutera. U slučaju izručenja Sjedinjenim Američkim Državama, Asanžu preti kazna od 175 godina zatvora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala