Čovek koji je digitalnim šiframa otkrio svetske tajne — poziva u pomoć na Morzeovoj azbuci

© Sputnik / Džastin Griffits-Uillьяms / Uđi u bazu fotografijaAkcija u znak podrške Džulijanu Asanžu ispred zgrade suda u Londonu
Akcija u znak podrške Džulijanu Asanžu ispred zgrade suda u Londonu  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž, kog britanske vlasti drže u zatvoru u kojem vlada strogi režim, rizikuje da bude izručen SAD, gde mu preti zatvorska kazna zbog obelodanjivanja državnih tajni.

Sputnjik je razgovarao sa Ajmerikom Monvilom, članom komiteta „Vikidžastis“, osnovanim u okviru pokreta „Žuti prsluci“. On nam je otkrio da su članovi komiteta primili Asanžovu SOS poruku, i to na Morzeovoj azbuci.

Kakvo je trenutno Asanževo zdravstveno stanje?

— Asanžov advokat Dženifer Robinson kaže da se Džulijan nalazi u zatvoru Belmarš, gde postoji medicinski centar. Čudno je da ništa nije učinjeno kako bi Asanž rešio svoje zdravstvene probleme. Zamislite samo da je u istoj toj Velikoj Britaniji čileanski diktator Pinoče bio hitno oslobođen, upravo zbog zdravstvenog stanja. Specijalni izaslanik UN za torturu Nils Melcer je u maju izjavio da se Asanž nalazi u veoma lošem stanju, da je podvrgnut psihološkoj torturi i da se ne može isključiti opcija da će umreti u zatvoru.

© RuptlyDžulijan Asanž u zatvoru
Čovek koji je digitalnim šiframa otkrio svetske tajne — poziva u pomoć na Morzeovoj azbuci - Sputnik Srbija
Džulijan Asanž u zatvoru

Nedavno su u Švedskoj saslušana dva nova svedoka povodom optužbe protiv Asanža za silovanje 2010. godine. Postoji li nešto novo u istrazi?

— Optužen je da nije koristio prezervativ tokom veze, do koje je, prema Asanžovim tvrdnjama, došlo uz obostrani pristanak. Prvo je tužilac Eva Fine zatvorila slučaj. Zatim je slučaj ponovo otvoren, iako nisu dostavljeni nikakvi novi dokumenti. Ta odluka je doneta u suprotnosti sa zakonom. Slučaj je ponovo zatvoren, a zatim i treći put otvoren na zahtev švedskog advokata Klasa Borgstroma. Taj čovek je partner u istoj advokatskoj kancelariji kao i Tomas Bodstrom — bivši ministar pravde Švedske, koji je umešan u najužasnije priče o izručenjima u tajne zatvore CIA. List „Kanar enšine“ taj proces naziva „podmuklim spletkama“ specijalnih službi u duhu prošlosti. Prema saopštenju lista „Granma“, zvaničnog organa Kubanske komunističke partije, jedan od tužilaca je član američke organizacije „Nacionalna zadužbina za demokratiju“, koju su zajedno formirale Demokratska i Republikanska stranka. Ceo taj slučaj sa Švedskom je veoma zamršen. Odmah nakon širenja poznatog video-snimka „Kolateralna ubistva“, što je jedan od najozbiljnijih dokaza onoga šta predstavlja američki imperijalizam u Iraku, Asanž je otputovao u Švedsku, gde je upao u zamku.

Zatvorska kazna Džulijana Asanža, koja mu je izrečena zbog „skrivanja od sudskih organa“, istekla je 22. septembra ove godine, ali je britanski sud doneo odluku da ostane u pritvoru. Čime se objašnjava ta odluka?

— Trebalo je da bude oslobođen, ali oni su nastavili da ga drže u pritvoru, kako bi imali mogućnost da ga izruče Americi. U svakom momentu Asanž može biti izručen SAD, o čemu mediji i advokati ne govore dovoljno. To može biti izvršeno pre „bregzita“ u skladu sa evropskim zakonodavstvom, koje predviđa ekstradiciju.

© AP Photo / Frank AugsteinDžulijan Asanž
Čovek koji je digitalnim šiframa otkrio svetske tajne — poziva u pomoć na Morzeovoj azbuci - Sputnik Srbija
Džulijan Asanž

Pozivate „žute prsluke“ da pređu Lamanš kako bi podržali osnivača „Vikiliksa“?

— Komitet „Vikidžastis“, koji predstavljam, osnovan je u okviru Pokreta „Žuti prsluci“, a mnogi od njih se zalažu za pravdu prema Džulijanu Asanžu. Taj proces se tiče svih. Asanžova prava su ograničena, drže ga nezakonito u pritvoru, jer nije kriv ni za jedan prestup. Pokret „Žuti prsluci“ zasniva se i na principima iz 1789. godine. Podsećam vas na Deklaraciju o ljudskim pravima i o principu suvereniteta, koji se temelji uglavnom na naciji. Upravo ta nacija, koja prezire tiraniju, zahteva pravdu. A njeni građani su spremni da brane pravo da izražavaju svoj stav u vezi sa tim pitanjem.

I vi apelujete na građane da pišu Džulijanu Asanžu. Kako to učiniti?

— Potrebno je naznačiti njegov datum rođenja — 3. jul 1971. godine, a zatim zatvorski broj A9379AY. To treba poslati u zatvor Belmarš. Pošta je bila blokirana mesec dana, a 24. septembra je saopšteno da Džulijan Asanž ponovo ima pristup pošti. Primio je na stotine pisama. Moramo nastaviti da mu pišemo i tako tražimo dokaze da je živ. Pokret „Vikidžastis“ primio je od Asanža SOS — signal za pomoć na Morzeovoj azbuci i pesmu. U drugom pismu je tvrdio da se „trenutno nalazi na veoma mračnom mestu“. Sve nam to govori da se moramo boriti. Komitet „Vikidžastis“ je postao asocijacija i mi ćemo u borbu uključiti i naše advokate i lekare. Pored toga, trudimo se da se oslanjamo na UN kako bismo obezbedili nezavisnu istragu, zasnovanu na principima međunarodnog prava, koje se tokom ove istrage stalno krši.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala