Upoznajte Ričarda Grenela, novog šefa Nacionalne obaveštajne službe SAD

© AP Photo / Michael SohnRičard Grenel
Ričard Grenel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka se izbavila od skandaloznog američkog ambasadora u Berlinu Ričarda Grenela, koga je, uprkos nedostatku iskustva u toj sferi, američki predsednik Donald Tramp imenovao na dužnost direktora Nacionalne obaveštajne službe SAD. Zbog čega se Tramp odlučio na taj korak?

Tramp je danas na Tviteru saopštio da će „američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel biti vršilac dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe“.

Direktor Nacionalne obaveštajne službe istovremeno koordinira rad 17 specijalnih službi, koje se nalaze u okviru američke obaveštajne službe. Tu spadaju Centralna obaveštajna agencija (CIA), Nacionalna bezbednosna agencija (NSA), federalni istražni biro (FBI), resorne službe Stejt departmenta, Pentagona, Ministarstva finansija, Ministarstva energetike, kao i druga odeljenja.

Kako bi se izbavio prefiksa „vršilac dužnosti“, Grenelu će biti potrebna podrška Senata, u šta ne treba sumnjati.

Reputacija najskandaloznijeg diplomate

Grenel je imenovan na mesto ambasadora SAD u Berlinu u maju 2018. godine. Za kratko vreme rada u Nemačkoj uspeo je da pokvari odnose sa svim istaknutim političarima i biznismenima i da zasluži reputaciju jednog od najskandaloznijih diplomata.

Na primer, u junu 2018. godine Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke optužilo je Grenela za mešanje u unutrašnje poslove te zemlje.

Ričard Grenel i Hašim Tači - Sputnik Srbija
Tači: Grenel – odličan izbor

Pola godine nakon tog događaja, list „Špigel“ proglasio je Amerikanca za personu non grata i „namesnika imperatora u Nemačkoj“, koga izbegava čak i nemačka kancelarka Angela Merkel. Razlog za to su Grenelove pismene pretnje nemačkim kompanijama, zbog podrške izgradnji gasovoda „Severni tok 2“.

Šest meseci kasnije, Grenel je izjavio da Nemačka ne bi trebalo da štedi na odbrani, jer je „Rusija na pragu“. U decembru prošle godine, diplomata je saopštio da je Evropa „zahvalna“ za sankcije koje je Amerika uvela protiv gasovoda.

Grenel realizuje Trampovu politiku

Iako su odnosi SAD i Nemačke „dotakli dno“, Tramp je ipak zadovoljan Grenelovim radom.

„Ričard je upečatljiva figura koja podržava Trampa i realizuje njegovu politiku 'Make America Great Again'. Pored toga, on je ipak ubedio Nemačku da malo više ulaže u izdržavanje NATO-a. Međutim, imenovanje Grenela na mesto direktora Nacionalne obaveštajne službe izgleda neočekivano“, smatra politički analitičar Malek Dudakov.

Isto mišljenje deli i nemački analitičar Aleksandar Rar, koji smatra da imenovanje Grenela izgleda malo čudno, jer on zvanično nema iskustva u radu sa obaveštajnim službama.

„Na dužnosti koordinatora svih obaveštajnih službi SAD treba da bude čovek koji je veoma odgovoran, koji je u stanju da razmišlja hladnokrvno i suzdržava emocije. Međutim, Grenel je impulsivan čovek, koji je bespoštedno napadao nemačku vladu“, objašnjava Rar.

Ekspert smatra da je rad Grenela koristan, jer je pokazao realan odnos Trampove administracije prema Nemačkoj.

„Tu nema reči ni o kakvoj saradnji. Odnos SAD prema Nemačkoj pretvorio se u vojnu hijerarhiju. Amerikanci se ne savetuju sa saveznicima, nego izdaju naređenja. Grenel je realizovao takvu politiku.  Nemci su nazivali Grenela zlim nadzornikom Nemačke“, podseća sagovornik.

Lojalnost iznad seksualne orijentacije

Rar ističe da Tramp ima na raspolaganju sve manje pouzdanih ljudi, jer su skoro svi savetnici za bezbednosti, koji su morali raditi u tajnosti, prebegli demokratama i odavali Trampove tajne.

Predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik SAD Donald Tramp i nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Šta ruši prijateljstvo Nemačke i Amerike? (video)

Eskpert podseća na skandal sa bivšim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom, koji je spreman da svedoči na sudu protiv svog bivšeg šefa.

Sličnog mišljenja je i direktor Fonda za proučavanje SAD Jurij Rogulev. „Trampu je važno da postavi lojalne ljude na visoke dužnosti zbog toga što su mnoge skandalozne stvari ranije procurele u medije. Grenel je jedan od njih“, ističe on.

Stručnjaci skreću pažnju i na činjenicu da je Tramp, koji se pridržava konzervativnih stavova, imenovao na visoku dužnost otvorenog pripadnika LGBT populacije.

„Međutim, pitanje lojalnosti ovde je prevagnulo nad pitanjem seksualne orijentacije“, smatraju oni.

Rar objašnjava da su tvrdnje o pripadnosti LGBT populaciji ponekad samo pokušaji političara da se prikažu kao tolerante i nekonzervativne osobe, jer to privlači pažnju medija i pozitivan stav prema toj osobi u društvu.

„Grenel ne skriva svoje političke ambicije. Nakon angažovanja na mestu direktora Nacionalne obaveštajne službe, imaće mogućnost da uplovi u vode 'velike politike', pa čak i da učestvuje u predsedničkim izborima 2024. godine“, dodao je Dudakov.

Nema promene u saradnji sa Moskvom

Rogulev smatra da Moskva ne treba da očekuje neke promene u principu rada američkih obaveštajnih službi sa Rusijom.

„Amerikanci sarađuju sa Rusima samo kada imaju neku korist. Ne treba računati na nešto više od toga“, zaključuje stručnjak.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala