„Evo mene, evo vas!“ Sve podmukle montaže i grube neistine u filmu RTCG o Amfilohiju

© Sputnik / Dejan SimićMitropolit Amfilohije Radović
Mitropolit Amfilohije Radović  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Film „Svjedok Božje ljubavi“, koji je u utorak uveče prikazan na Radio-televiziji Crne Gore s ciljem diskreditacije mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, sadrži grube neistine, podmukle montaže, krši sve novinarske kodekse i primjer je zloupotrebe Javnog servisa, ocenjuje analitičar Luka Radonjić.

U filmu emitovanom u udarnom terminu na RTCG mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije tendenciozno je predstavljen ne samo kao ratnohuškačka i diskriminatorna ličnost koja tobože „vrata crnogorskih hramova otvara za ratne zločince ali ne i za Crnogorce“, već i kao čovek koji „crnogorsku naciju smatra izmišljenom“ dok usput podriva i ustavni poredak zemlje.

Ovog puta otišlo se i korak dalje, pa se crnogorski vladika što je za mnoge posebno nepojmljivo – prikazuje čak i kao „izvanjac“ čijim je dolaskom na Cetinje prekršeno vjekovno pravilo da „rodni Crnogorac“ bude na čelu crkve u Crnoj Gori.

Uvreda za dvije trećine građana Crne Gore

Masovna hipnoza - Sputnik Srbija
Novinarka RTCG kritikovala autore filma o Amfilohiju: Nećete izdržati sramotu!

Film je još u toku samog emitovanja izazvao lavinu osuda i negativnih komentara.

Politički analitičar Luka Radonjić kategoričan je da „dokumentarna emisija“ koje je prikazana na RTCG predstavlja propagandno- vizuelno štivo koje krši sve profesionalne i novinarske kodekse i standarde, te da je bez dileme u pitanju flagrantan primjer apsolutne partijsko-ideološke uzurpacije crnogorskog Javnog servisa i njegovog stavljanja u službu raspirivanja vjerske i nacionalne netrpeljivosti, koja uz to grubo vrijeđa vjerska osjećanja najmanje dvije trećine crnogorskih građana.

© Foto : Viktor SmolovićVernici ispred hrama u Podgorici
„Evo mene, evo vas!“ Sve podmukle montaže i grube neistine u filmu RTCG o Amfilohiju - Sputnik Srbija
Vernici ispred hrama u Podgorici

U prilog tome naš sagovornik pojašnjava da je propagandni film od samog starta kalibriran po mjeri ideologa koji žele da po svaku cijenu i bez ikakvih skrupula, disredituju mitropolita Amfilohija. On podsjeća da je i prva rečenica koja se čuje u filmu glasi - „Evo mene, evo vas. Spremno je srce moje. Ako nema mira među mrtvima, ne može biti ni mira među živima“ – zapravo podmukla montaža. 

„Premda je ova izjava predstavljena kao cjelina, u pitanju su odlomci iz dvije izjave odnosno dvije besjede crnogorskog mitropolita. U originalu i cjelosti prva izjava glasi: ’‘Evo mene evo vas, spremno je srce moje. Da zajedno sa vama, obnavljam svoju dušu, da zajedno sa vama obnavljam oskrnavljene oltare, da zajedno sa vama obnavljam onaj sveti i najveličanstveniji oltar i hram – dušu svakoga od nas jer nema ničega svetijeg pod nebom i zemljom od ljudske duše i ljudskog bića ’‘ “, referiše Radonjić za Sputnjik, uz podsjećanje da je ovdje originalno u pitanju bio govor ezgarha sveštenog trona pećkog gospodina Amfilohija krajem decembra 1990. ispred Cetinjskog manastira.

Ovaj analitičar ukazuje da je upravo u ovom govoru tendenciozno namontirana  mitropolitova rečenica „ne može biti mira među živima ako nema mira među mrtvima“, sa namjerom da u ovom kontekstu bude zloupotrebljena u cilju inputiranja ratnohuškačkog prizvuka mitropolitovoj besjedi.

„A u istoj toj besjedi, mitropolit je (u stvari) kazao: „U ovim vremenima pomračenosti i zbunjenosti potrebni su mirotvorci, čudotvorci, svjetlonosci“. No, taj i kao i mnogi drugi djelovi su isječeni“, ističe Radonjić.

Pokušaj da se mitropolit predstavi kao stranac u Crnoj Gori

Ono što je, po našem sagovorniku posebno skandalozno i degutantno u filmu jeste da se mitropolit Amfilohije od strane Javnog servisa prvi put pokušava predstaviti kao necrnogorac i „izvanjac“.

 „Posebno je upadljivo što se u tekstualnoj kopči filma kaže „da vjekovno pravilo, da rodni Crnogorac bude na čelu Crkve u Crnoj Gori, u decenijama koje dolaze često nije poštovano“, a odmah u nastavku se konstatuje „da je za mitropolita crnogorsko-primorskog ustoličen dotadašnji episkop banatski Amfilohije Radović“.

„Na ovaj, mora se priznati zaista najprizemniji način, i bez imalo dostojanstva, naš vladika se predstavlja kao „izvanjac“, a posebno ako se ima u vidu da nije navedeno ni njegovo mjesto rođenja – Donja Morača. Naravno, valja ostaviti prostora i za tumačenje – da na ovaj način kreatori filma sugerišu dezintegraciju crnogorskog naroda, pa odrednicu Crnogorac vraćaju i rezrvišu samo za one koji su rođeni u staroj Crnoj Gori, dok iz iste isključuju Brđane, Bokelje i ostale...“, kaže Radonjić.

Manipulacija da su manastiri zatvoreni za Crnogorce

Kako dodaje, još jedna od mnogih grubih neistina, koje su plasirane u okviru tekstualne kopče „dokumentarca“ ironično naslovljenog- „Svjedok Božje ljubavi“, nalazi se u tvrdnji da su zbog mitropolita „manastiri bili zatvoreni za Crnogorce“.

„O kakvoj se neistini radi, vjerovatno najupečatljivije govore fotografije i snimci na kojima tadašnji premijer a sadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, cjeliva krst u ruci mitropolita Amfilohija, dolazi na nalaganje badnjaka ispred Cetinjskog manastira itd. No, taj snimak nije uvršten u film. Kao ni mnogi snimci iz arhive RTCG koji bi bili vrlo korisni, posebno mlađim generacijama, kao uvid u stanje 90tih i retoriku glavnih protagonista toga vremena. Nisu objavljeni mnogobrojni govori Mila Đukanovića u kojima poručuje da će se Kosovo braniti svim sredstvima, da će se rat dobiti, da će se granica sa Hrvatskom povući mnogo logičnije nego što su to učinili „priučeni bošljevički kartografi“ i mnoge druge“, podsjeća ovaj analitičar.

Film o mitropolitu Amfilohiju koji to nije

Mitropolit Amfilohije - Sputnik Srbija
Uzalud vam kamenje na Amfilohija — morate krenuti na Boga

Za kraj razgovora za Sputnjik, naš sagovornik primjećuje da film iako se gotovo isključivo bavi mitropolitom Amfilohijem - ne sadrži čak ni osnovne podatke iz biografije mitropolita Amfilohija, koje govore o njegovoj porodici, školovanju, visokom obrazovanju, kao ni o duhovnom i književnom stvaralaštvu i bogatom duhovnom i obrazovnom iskustvu, te informacije o stotinama obnovljenih ili izgrađenih pravoslavnih hramova u Crnoj Gori od njegovog ustoličenja 1990. godine do danas.

„Ovo propagandno djelo predstavlja novinarsko zastiđe, i priznanje da je mitropolit u narodu poštovan, voljen i popularan, pa se zato na njega ide „kamenjem“. No, kao što reče pjesnik Matija Bećković u svojoj pjesmi „Amfilohije“: „i to kamenje posta mu imanje, svaki kamen njemu, jedan Hristu manje“, zaključuje Radonjić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala