Peking proteruje tri američka novinara zbog teksta „Kina – pravi bolesnik Azije"

© AP Photo / Andy WongDonald Tramp na naslovnici kineskih novina
Donald Tramp na naslovnici kineskih novina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Kine je donela odluku da poništi akreditacije trojici dopisnika američkog lista „Vol strit džurnal“ u Pekingu zbog članka „Kina – pravi bolesnik Azije“ koji „diskredituje napore kineskih vlasti i naroda u borbi protiv epidemije koronavirusa“.

Prema rečima portparola Ministarstva spoljnih poslova Kine Gena Šuanga, vlasti Kine su zahtevale od redakcije američkog lista da se javno izvini i da kazni odgovorne za taj postupak, međutim, oni su se oglušili o njihove zahteve.

„Kina je donela odluku da poništi akreditacije tri dopisnika 'Vol strit džurnala' u Pekingu“, rekao je portparol.

Prema njegovim rečima, američki list je 3. februara objavio članak, koji diskredituje napore kineske vlade i naroda u borbi protiv epidemije, dok su  se urednici osmelili da članak naslove rasistički „Kina – pravi bolesnik Azije“, što je, kako je rekao, izazvalo veliko negodovanje Kineza i međunarodnu osudu.

„Kineska strana je nekoliko puta iskazala negodovanje 'Vol strit džurnalu', nekoliko puta im je objašnjava svoj čvrst i ispravan stav i zahtevala je od lista da prizna ozbiljnost svoje greške, da se javno izvini, sprovede istragu i kazni odgovorne. Nažalost, list i dalje sve to izbegava“, objašnjava Gen Šuang.

Brokeri u Američkoj berzi - Sputnik Srbija
Umesto pomoći, SAD nude paniku i geopolitički obračun sa Kinom

Aktivnost stranih novinara na teritoriji Kine regulisana je nacionalnim zakonom, podseća on, i dodaje da Kina ne odobrava objave koje su rasističkog karaktera, kao ni one koje namerno diskredituju kineske medije.

SAD pooštrile mere kineskim medijima na američkom tlu

Kina je takođe nezadovoljna i odlučno protestuje zbog odluke SAD da uvede strožija pravila za pet državnih kineskih medija, koji rade na američkoj teritoriji.

„Izražavamo ogromno nezadovoljstvo i odlučan protest zbog postupaka SAD. Kina zadržava pravo da odgovori recipročnim merama“, rekao je Gen Šuang.

Prema njegovim rečima, redakcije kineskih medija u Americi se dugo pridržavaju principa objektivnosti, nepristrasnosti, istinitosti i preciznosti kada je reč o prenošenju vesti.

„Mešanje u normalan rad kineskih medija je neosnovano i neprihvatljivo“, istakao je portparol.

Dečko sa zastavama Kine i Amerike - Sputnik Srbija
Amerika priznala da zaostaje za Kinom

Kina apeluje na SAD da odustane od svojih ideoloških predrasuda, mentaliteta hladnog rata, da prekine sa nepromišljenim merama, koje podrivaju bilateralnu saradnju i poverenje. Zadržavamo pravo da preduzmemo recipročne mere“, poručio je portparol kineskog Ministarstva.

SAD su 18. februara pooštrile pravila za rad pet najvećih kineskih medija na američkoj teritoriji, među kojima su agencija Sinhuan i televizija CGTN.

Navodi se da će prema njima biti preuzete mere „slične onima koje je Peking uveo protiv američkih organizacija u Kini“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala