Najmanja crkva u Srbiji: Nijedna slična ne postoji u pravoslavlju /video/

© Foto : Jutjub/GTI BratNajmanja crkva na svetu
Najmanja crkva na svetu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U klisuri reke Moravice, na nadmorskoj visini od 660 metara i na strmoj steni nalazi se jedna od najmanjih crkvica u Srbiji. Do ove svetinje, sa koje se kao na dlanu vidi pola zapadne Srbije vodi samo jedna uska i kamenita staza, međutim i pored toga crkvu Svetog Ilije na Gradini godišnje poseti nekoliko hiljada vernika.

Postoji već nekoliko vekova i za vreme turske vladavine predstavljala je jedino mesto u tom kraju na kom se čuvalo srpstvo i vera u Boga.

“Srbija je robovala pod Turcima pet vekova, a za sve to vreme naš narod je uspeo da sačuva hrišćanstvo upravo moleći se u nepristupačnim crkvama, koje su odolevale neprijateljskoj ruci. Često se dešavalo da hajduci pred naletima Turuka, na rukama i konjima prenesu ostatke crkve sa jednog na drugo brdo i upravo zahvaljujući njihovoj snalažljivosti očuvana je vera”, izjavila je etnolog Snežana Ašanin za RINU.

Crkvica Svetog Ilije malih je dimenzija, zidovi su okrečeni u belo, a na krovu koji je napravljen od tesanog kamena i dalje na mestu stoji nakrivljeni krst, uprkos svim vetrovima i gromovima. U unutrašnjost vode masivna hrastova vrata, a u ovu duhovnu kuću u isto vreme mogu ući samo dva vernika jer mesta više nema.

“To što je ova crkva izuzetno mala, ne umanjuje njenu vrednost. Njana simbolika i značaj su izuzetno veliki i isti kao što ga imaju veće religijske građevine. Ljudi su se tu molili Bogu za zdravlje i sreću svojih porodica u izuzetno teškim uslovima”, naglasila je Snežana.

U njoj se tri puta godišnje održava bogosluženje na Bele poklade, Ilindan i Uskrsavanje kralja Krstitelja. Kada se strmom stazom stigne do svetinje, vernici bi trebalo tri puta da obiću oko crkve, a prema narodnim verovanjima onaj ko je grešan ne bi trebalo da se upusti u ovu avanturu, jer može pasti u ponor.

U samom podnožju crkvice nalazi se arheološka iskopina Kula Gradina koja datira još iz 13. veka, a predstavljala je i vojno utvrđenje jer zbog svog geografskog položaja nije bila lak plen neprijatelju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala