Lavrov: Samo pročitajte sporazume Putina i Erdogana

© Sputnik / Vitaliy Belousov / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija u sirijskom Idlibu podržava sirijsku vojsku, koja samo odgovara na provokacije, jer niko nikad nije obećao teroristima da ih neće dirati u idlibskoj zoni u Siriji, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Još nije formiran demilitarizovani pojas duž celog oboda idlibske zone. Štaviše, nastavljaju se napadi na položaje sirijske armije i civilne objekte, kao i pokušaji napada na našu vazduhoplovnu bazu u Hmejmimu“, rekao je Lavrov na konferenciji za medije nakon susreta sa ministrom spoljnih poslova Jordana Huseinom Abdulom as Safadijem u Moskvi.

Lavrov je istakao da sirijske oružane snage odgovaraju na neprihvatljive provokacije, i samo potvrđuju posvećenost sporazumima o Idlibu, uključujući i sporazume o poštovanju režima prekida vatre.

„Mi ih podržavamo u tome. Nikad niko nije obećao teroristima da ih neće dirati u idlibskoj zoni. Pročitajte sporazume predsednika Rusije i Turske i sve će doći na svoje mesto“, izjavio je Lavrov.

Akcije sirijske vojske - prirodan odgovor

Lavrov je konstatovao da su dejstva sirijske vojske u Idlibu prirodan odgovor koji ima za cilj odbijanje terorista od spoljnog oboda zone deeskalacije.

„Pošto teroristi i oni koji sarađuju sa njima sami ne žele da se udalje od spoljnog oboda zone deeskalacije i nastavljaju sa provokacijama, sirijska vojska ih odbija sa granica zone deeskalacije kako bi bili maksimalno udaljeni od objekata koje pokušavaju da napadnu“, objasnio je ruski diplomata.

On je istakao da su akcije sirijskih oružanih snaga odgovor na najgrublje kršenje sporazuma o Idlibu.

„Želim da podsetim da sirijska vojska odbija teroriste na svojoj teritoriji, a ne na tuđoj, istovremeno uspostavljajući kontrolu zakonske vlade Sirije nad svojom teritorijom“, dodao je ministar.

Rusko-turski sastanak u Moskvi bez rezultata

Lavrov je takođe saopštio da ruska strana na sastanku sa turskom delegacijom nije postavljala nikakve nove zahteve kada je reč o sirijskom Idlibu.

„Na tursko-ruskim pregovorima nije postignut konačan rezultat po pitanju poštovanja sporazuma o Idlibu koje su postigli predsednici Rusije i Turske. Nismo imali nove zahteve, jer smatramo da je potrebno realizovati sve ono o čemu su se dogovorili naši lideri“, objasnio je Lavrov.

On je dodao da će Moskva nastaviti da sarađuje s Ankarom po pitanju Idliba, uključujući i saradnju na najvišem nivou. Međutim, ruski ministar je precizirao da za sad nema informacija o sastanku predsednika Rusije i Turske – Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana.

Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio da Turska nije zadovoljna pregovorima s Rusijom o sirijskom Idlibu i spremna je da počne vojnu operaciju u toj oblasti. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala