Željka Cvijanović: BiH je sve bolesnija zbog otimanja nadležnosti, zaustaviti rušenje Srpske

© Sputnik / Dejan SimićŽeljka Cvijanović
Željka Cvijanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslednja odluka Ustavnog suda BiH, kojom se osporava član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, sastavni je deo procesa derogiranja ustavnopravnog poretka i urušavanja dejtonskih temelja BiH. Šteta koju ovakvi potezi nanose Republici Srpskoj, a samim tim i funkcionisanju BiH, ogromna je, naglasila je predsednica RS Željka Cvijanović.

Zbog toga smatramo da je potrebno pod hitno zaustaviti proces antiustavnog delovanja pojedinih institucija na nivou BiH i vratiti se Ustavu i ustavnim rešenjima, dodala je ona u govoru pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) na posebnoj sednici sazvanoj povodom odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu.

Nedavna odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu, prema kojoj poljoprivredno zemljište u javnom vlasništvu treba knjižiti na ime BiH, a ne na ime RS, izazvala je tenzije na relaciji Sarajevo-Banja Luka.

Cvijanovićeva je u sredu, 12. januara, objavila da predstavnici RS u zajedničkim institucijama obustavljaju rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti zajedničkih institucija, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu bez stranih sudija.

Odluka Ustavnog suda je nesprovodiva

„Kredibilitet Ustavnog suda BiH je evidentno urušen usled nedoslednosti i kontradiktornih odluka, te zbog činjenice da je sebi nelegalno prisvajao ulogu ustavotvorca, umesto tumača Ustava i zaštitnika ustavnosti, ali i priznanja jednog od bivših stranih sudija da su pre donošenja odluka morali da se konsultuju sa visokim predstavnikom“, kazala je Cvijanovićeva.

„Da bi nam uskratili pravo da govorimo o ovim nedopustivim devijacijama, obično nam kao argument navode da su Ustavni sud BiH i visoki predstavnik dejtonske kategorije“, navodi ona:

„Tačno, ali to da je Ustavni sud BiH dejtonska kategorija ne daje mu pravo, baš kao ni visokom predstavniku, koji je takođe dejtonska kategorija, da krši Dejtonski sporazum i dejtonski ustav, a oni su to činili. Građani onda mogu s pravom postaviti pitanje zašto bi neko drugi bio uopšte dužan da poštuje odluke takvog suda?“

Odluku Ustavnog suda, prema kojoj bi poljoprivredno zemljište bilo izuzeto iz vlasničke strukture Republike Srpske, prema rečima Cvijanovićeve, nesprovodiva je, a ponašanje bošnjačkih političara ocenjuje kao licemerno, jer, kako kaže, u Federaciji BiH ostalo je na desetine nesprovedenih ili tek delimično sprovedenih odluka ustavnog suda na federalnom i kantonalnom nivou.

Zalažemo se za ostvarivanje interesa svakog naroda i entiteta

„Sa druge strane, često od istih tih političara slušamo kako Dejtonski sporazum nije švedski sto odakle svako uzima šta hoće. I to je licemerno jer su upravo oni skloni posluživanju sa švedskog stola“, ističe ona.

„Mi smo zainteresovani za mir, stabilnost i očuvanje nadležnosti i ustavnog kapaciteta Republike Srpske. To je okvir naše politike. BiH u kojoj je moguće istovremeno ostvariti interes svakog naroda, entiteta, ali i BiH, za nas nije sporna. Sporna su otimanja nadležnosti koja se dešavaju pod plaštom navodnog pravljenja funkcionalnije države, a u suštini, ona je zbog takvih intervencija u sve gorem stanju i sve bolesnija“, poručuje Cvijanovićeva.

Prostora za popravljanje takve atmosfere, prema njenim rečima postoji, ali nije teško pretpostaviti da će bošnjački političari ostati nespremni da tu šansu iskoriste sve dok znaju da se mogu oslanjati na strani faktor – bilo da je reč o visokom predstavniku, ili stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH „koji predstavljaju mašinu za preglasavanje u korist političkih ambicija SDA i pravljenja unitarne BiH, protiv koje su dva od tri konstitutivna naroda“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala