Lavrov: Stoltenberg izbegava odgovor

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na sastanku u Minhenu
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na sastanku u Minhenu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u Minhenu je odbio je da odgovori na inicijativu Rusije o merama za izgradnju poverenja tokom izvođenja vežbi na linijama dodira, kao i o osiguravanju bezbednosti letova iznad Baltičkog regiona, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon Minhenske konferencije o bezbednosti.
„Kada sam pre nekoliko dana u Minhenu podsetio Stoltenberga da čekamo odgovor na naše konkretne predloge, on je izbegao odgovor nekim nespretnim primedbama da će se sve to razmatrati kasnije“, rekao je ministar.

Lavrov je objasnio da se radi o predlozima koji je Generalštab Rusije dao pre godinu dana. „Prvo, da se dogovorimo o premeštanju vežbi i ruskih oružanih snaga i oružanih snaga NATO-a sa kontakt-linije na dogovoreno konkretno rastojanje. Hajde da sednemo i dogovorimo se. Tišina. Naša vojska predložila je da se dogovorimo da vojni avioni koji lete u vazdušnom prostoru iznad baltičke oblasti koriste transpondere, kao što to sada rade civilni avioni. Opet tišina“, konstatovao je ministar.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti - Sputnik Srbija
Stoltenberg: NATO teži poboljšanju odnosa sa Rusijom

Po rečima ministra spoljnih poslova, inicijativa za uspostavljanje minimalno prihvatljive udaljenosti za približavanje vojnih brodova Rusije i NATO-a, kao i aviona obeju strana, takođe je ostala bez odgovora.

„Pod ovim uslovima bismo veoma želeli da misao koju predsednik (Francuske Emanuel) Makron ne izražava prvi put, da ona ipak prodre u glave ili glavu NATO-a, kako bi moglo da se shvati koliko je zaista bolesna ili zdrava“, zaključio je ministar.

Ranije je francuski predsednik Makron, govoreći na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti, izjavio da je Evropi potreban dijalog sa Rusijom, čiji bi cilj trebalo da bude rešavanje zamrznutih sukoba i razgovora o pitanjima sajber-bezbednosti. Francuski lider prethodno je u intervjuu za časopis „Ekonomist“ izjavio da je „NATO u potpunosti izgubio koordinaciju unutar saveza“, što se može okarakterisati kao „smrt mozga“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala