Video-igre — domaća pamet, svetski rezultati /video/

© Sputnik / Evgeny BiyatovSajam video-igara u Moskvi
Sajam video-igara u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Industrija kreiranja video-igara je jedna od najvećih na svetu i globalno je veća nego muzička i filmska zajedno. Na takvom tržištu domaće kompanije sa video-igrama postižu rezultate koji pomalo prolaze nezapaženo kroz javnu scenu.

„Nordeus“ je kompanija koja je već godinama dominantna na svetskom tržištu sa svojom najpopularnijom video-igrom „Top eleven“. Prošlogodišnja akvizicija novosadske kompanije „3Lateral“ od strane jedne od najvećih izdavačkih kuća za video-igre „Epik gejmsa“, vredna 100 miliona dolara, još jedan je od dokaza da domaće tržište i te kako ima šta da ponudi. Kada se uzmu u obzir potencijali rasta i kreiranja novih radnih mesta, IT sektor u Srbiji čini se kao jedinstvena grana razvoja, koja može da generiše rast baziran na znanju koje se isporučuje na strano tržište.

Video-igre, znanje i kreativnost su novi pokretači srpskog izvoznog potencijala

Izvoz informaciono-tehnoloških (IT) usluga u Srbiji raste trinaestu godinu zaredom po stopi od oko 30 odsto godišnje. U 2019. godini očekuje se da je IT industrija dostigla izvoz od 1,4 milijarde evra. Najveća neto izvozna grana sa ovakvom tendencijom rasta uskoro će premašiti tradicionalne industrije i postati glavna razvojna šansa Srbije.

Prosečna starost građana u Srbiji premašuje 40 godina i samim tim našu ekonomiju dugoročno nije moguće da pokreću industrije bazirane na radnoj snazi koja radi jednostavne repetitativne poslove. Robotika i automatizacija procesa proizvodnje dosegnuće potpuno nove granice sa razvojem interneta.

Industrija 4.0 se bazira na tržištu vrednosti i znanja koje Srbija ima da ponudi i koje nije usko vezano za razvoj softvera, već okuplja čitav dijapazon profesija koje se povezuju sa ekspanzivnim rastom IT sektora.

Četvrta industrijska revolucija

Od 2000. godine više od polovine najbogatijih kompanija izbrisano je sa liste „Fortune 500“ i na njihova mesta su došle novoosnovane firme koje su prepoznale razvoj digitalne tehnologije. U Srbiji je IT sektor nastao kao samonikla grana koja se kroz godine ispostavila kao najveći „prijatelj“ strategiji ostanka mladih u zemlji. U besomučnoj borbi sa otvorenim tržištem rada i uslovima koji se nude u inostranstvu, ljudi koji rade u IT sektoru našli su komparativne prednosti rada iz Srbije u odnosu na druge zemlje.

Za kvalitetan proizvod koji se sklapa u našoj zemlji potrebni su dobavljači od kojih zavisimo, pa tako danas jedan koronavirus može da obustavi čitav proizvodni proces, kao u slučaju kragujevačkog „Fijata“.

O temi industrije video-igara iz ugla domaćeg ekosistema IT industrije u emisiji „Tehnogram“ govore Kristina Janković, menadžerka u asocijaciji industrije video-igara Srbije, i Mihajlo Jovanović Džaril, direktor „Fortuna E-sportsa“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala