Ruska naučnica za Sputnjik: Nanorobotima protiv ćelija raka

© Depositphotos.com / Ralwel Ćelike raka i nervne ćelije
Ćelike raka i nervne ćelije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grupa ruskih naučnika sa Univerziteta ITMO u Sankt Peterburgu nastavlja da razvija revolucionarni lek protiv onkoloških oboljenja. Jedna od vodećih autorki istraživanja Katarina Gončarova otkriva za srpsku redakciju Sputnjika detalje istraživanja DNK-nanorobota koji je u stanju da uništava ćelije raka.

Rusko istraživanje koje je privuklo veliku pažnju u svetu medicine tiče se nanorobota od DNK fragmenta, koji ne samo da će moći da uništi ćelije raka, nego i da ih prepozna u celom telu. Naučnici aktivno rade na ovom otkriću koje bi moglo da promeni život mnogih.

Iz pres-službe Univerziteta ITMO su istakli da je cena još jedna potencijalna prednost predloženog koncepta. Izrada takvog nanorobota čak i u laboratorijskim uslovima košta svega oko 1.000 do 1.500 rubalja (15 do 20 evra).

Šta je nanorobot, da li je to tableta?

— DNK-nanorobot je formiran od sekvenci DNK koje obrazuju određenu strukturu. Fizički gledano, ovo je rastvor u kome su raspoređeni lanci DNK. Oni se sami grupišu u strukturu koja može da „rasplete“ zapletene RNK i da ih preseče — i upravo ova struktura se naziva nanorobot. To se ne može videti golim okom, čak ni pod mikroskopom. Međutim, procesi koji se odvijaju u rastvoru pokazuju da on funkcioniše kako treba.

Kako DNK fragmenti identifikuju ćelije raka i na koji način oni prepoznaju patogene proteine?

— DNK nanorobot ne identifikuje samo ćeliju raka. On može da dopre do bilo koje ćelije, tim pre do patogene RNK gena KRAS. Tokom većine onkoloških oboljenja, rad ovog gena je poremećen i upravo prisustvo njegove patogene RNK stimuliše proizvodnju proteina koji su odgovorni za nekontrolisanu diobu ćelija tumora. DNK-nanorobot pronalazi i seče „štetnu“ RNK.

Može se zaključiti da DNK-nanorobot ne prepoznaje proteine, jer to nije neophodno. Ukoliko se patogena RNK uništava tako što je DNK-nanorobot cepa, tada jednostavno ne dolazi do sinteze patogenih proteina. 

Kako se vrši „isporuka“ nanorobota do tumora?

— Cilj našeg istraživanja je bio da se dokaže da sam koncept DNK nanorobota funkcioniše. Kako ga „isporučiti“ do ćelija raka, to je već druga stvar, koja zahteva posebno istraživanje. Teorijski postoji veliki broj metoda isporuke različitih molekularnih struktura u ćelije, ali nijedna varijanta nije idealna. Naš sledeći korak je rad na rešavanju ovog problema. U toku su radovi na nano-kontejnerima za ciljane isporuke preparata u različite laboratorije, uključujući i onu na Univerzitetu ITMO.

Kada će početi eksperimenti na živim ćelijama i životinjama?

— U narednih nekoliko meseci planiramo da sprovedemo eksperimente na živim ćelijama. Zatim prelazimo na testiranje na životinjama. Sve će zavisiti od napretka prethodne faze istraživanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala