Rusija navela tri uslova za poboljšanje odnosa sa Evropom

© Sputnik / Vladimir Sergejev / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i EU
Zastave Rusije i EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poboljšanje odnosa između Rusije i evropskih zemalja biće moguće ako NATO i Evropska unija promene svoju politiku prema Moskvi, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško za portal RBK na marginama Minhenske konferencije o bezbednosti.

Prema njegovim rečima, Evropa treba da preduzme konkretne mere za uspostavljanje saradnje sa Rusijom i promeni svoj sistematski pristup dijalogu.

Gruško smatra da bi, pre svega, Evropska unija trebalo da bude konkretnija u izgradnji saradnje sa ruskom stranom. Diplomata je kritikovao pet principa EU u odnosu prema Moskvi, koje je ta organizacija utvrdila 2016. godine.

Ministri spoljnih poslova zemalja-članica EU naveli su da se priroda dijaloga sa Rusijom može promeniti nakon realizacije Minskih sporazuma, unapređenja odnosa sa zemljama Istočnog partnerstva i Srednje Azije, jačanja stabilnosti EU, obnavljanja saradnje sa Moskvom u pitanjima spoljne politike i razvijanja „kontakata među ljudima i razmene“.

„Ti principi jedva da mogu da se okarakterišu kao neka strategija ili jasna politika prema Rusiji“, rekao je on.

Gruško je takođe naveo da bi NATO trebalo da odustane od pokušaja da uvuče Moskvu u sistem bezbednosti iz perioda Hladnog rata, kao i da prestane da se fokusira na politiku obuzdavanja. On je napomenuo je da je taj savez odustao od projekata koji su doprineli poboljšanju bezbednosti „ne samo zemalja-članica Saveta Rusija-NATO, nego i građana i društava u tim zemljama“.

Minhenska bezbednosna konferencija - Sputnik Srbija
Rekvijem u Minhenu: Kako se Zapad oprostio od svoje globalne dominacije? /video, foto/

Prema njegovom mišljenju, izgradnja vojnog potencijala Severnoatlantske alijanse u istočnoj Evropi predstavlja besmisleno bacanje sredstava. On je objasnio da u ovom regionu ne postoje stvarne pretnje, a bezbednosne pretnje „nalaze se na južnoj periferiji“.

„I umesto da se ujedine napori u borbi protiv tih zajedničkih rizika, nastavlja se ovaj mini-Hladni rat“, istakao je Gruško.

Treće, Gruško je takođe pozvao evropske države da pokažu nezavisnost u izgradnji dijaloga sa Moskvom i „preispitaju svoje pristupe“, a ne da se osvrću na Sjedinjene Američke Države.

On je dodao da je iz diskusija na konferenciji u Minhenu jasno da stvaranje globalnog sistema bezbednosti bez učešća Rusije nema perspektivu.

„Sve više ljudi shvata da bez Rusije ne može biti bezbednosti, a bezbednost zasnovana na antiruskoj strategiji neće funkcionisati i zato treba na neki način pronaći načine saradnje“, zaključio je Gruško.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala