Zelenski želi kraj rata u Donbasu i izbore na Krimu

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaPripadnici narodne milicije Donjecke Narodne Republike tokom povlačenja snaga u Donjeckoj oblasti Ukrajine
Pripadnici narodne milicije Donjecke Narodne Republike tokom povlačenja snaga u Donjeckoj oblasti Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je tokom govora na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti izjavio da će završiti rat u Donbasu i održati izbore na celoj teritoriji zemlje.
„Prvog dana na mestu predsednika otvoreno sam rekao: nismo mi započeli ovaj rat, ali mi ćemo ga završiti. I učinićemo to zajedno sa vama“, rekao je Zelenski.

On je dodao da Ukrajina poštuje međunarodno pravo za rešavanje sukoba. Prema njegovim rečima, platforma „Svet Donbasa“ stvorena je kako bi se razgovaralo o budućnosti regiona.

Zelenski je uveren da će za pet godina završiti sukob u Donbasu.

„Ukoliko za ovih pet godina uspemo da okončamo rat, iskreno govoreći, siguran sam u to, ali ako uspemo da vratimo naše teritorije i ljude, nisam se uzalud kandidovao (za predsednika)“, naglasio je Zelenski.

Predsednik Ukrajine naveo je da je Kijev spreman za mir u Donbasu.

„Imamo veoma jaku vojsku, jednu od najjačih u Evropi, vojsku od 200 hiljada. Spremni smo za sve. Ali želimo mir pod našim uslovima“, naglasio je Zelenski.

On je dodao da mu je želja da se održe lokalni izbori u celoj Ukrajini, uključujući određena područja Donjecke i Luganske oblasti u oktobru 2020.

„Voleo bih da to bude i na teritoriji Krima“, naglasio je on.

Međutim, prema njegovim rečima, zasad nije bilo moguće postići potpuni režim tišine u Donbasu, „za dva meseca bilo je oko 400 granatiranja ukrajinskih položaja“.

Povlačenje snaga u Donbasu

Govoreći o povlačenju snaga u Donbasu, Zelenski je rekao da bi ono trebalo da se odvija prema sektorskom principu.

„U skladu sa njim, linija razgraničenja deli se na sektore“, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, prelazak sa jednog sektora na drugi moguć je tek nakon što specijalna posmatračka misija OEBS-a verifikuje da u tom sektoru nema ilegalnih oružanih grupa, oružja i vojne tehnike.

Zelenski je dodao da će Ukrajina uskoro o ovoj inicijativi govoriti na sastanku u „normandijskom formatu“.

Prisajedinjenje Krima Rusiji

Krim je postao deo Rusije u martu 2014. godine nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Ukrajini. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja.

Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno, ali Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala