Oslo odbilo predlog Lavrova o spornom arhipelagu Svalbardu

© Sputnik / Aleksandar Kovalev / Uđi u bazu fotografijaSvalbard
Svalbard - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oslo je odbilo predlog šefa diplomatije Rusije Sergeja Lavrova da se održe konsultacije o Svalbardu (arhipelagu u Arktičkom okeanu), saopštio je portalu „High North News“ zamenik šefa norveškog spoljnopolitičkog resora Audun Halvorsen.

Audun Halvorsen smatra da u pismu šefu ruske diplomatije „nema ništa novo“.

„Odgovaramo na zahteve ruskih lica koja imaju interese na Svalbardu — i ruskih državljana i ruskih kompanija. Ipak, Norveška neće održati konsultacije sa drugim državama o vršenju svog suvereniteta nad nekim delom norveške teritorije“, rekao je sekretar.

Halvorsen je naglasio da smatra rusko-norveške odnose konstruktivnim i transparentnim. U isto vreme je zamenica šefa diplomatije izrazila mišljenje da Moskva treba da se bavi uspostavljanjem odnosa sa Zapadom nakon krize u Ukrajini.

Situacija sa Špicbergenom

Početkom februara Lavrov je poslao pismo svojoj norveškoj koleginici Ine Eriksen Serejde u vezi sa 100. godišnjicom sporazuma o Svalbardu.

U dokumentu je ruski diplomata podsetio da sporazum daje državama jednak pristup arhipelagu za poljoprivrednu delatnost. Lavrov je izrazio zabrinutost uvođenjem ograničenja za korišćenje ruskih helikoptera, kao i zbog postupka deportacije ruskih građana sa ostrva.

MIP smatra nedopustivim i formiranje takozvane ribarske zone u Norveškoj.

Ruske diplomate su predložile norveškim kolegama da se održe bilateralne konsultacije.

Prošle nedelje je ambasada u Oslu optužila vlasti zemlje za kršenje sporazuma o Svalbardu. U ruskoj diplomatskoj misiji su saopštili da ne dovode u pitanje suverenitet Norveške nad arhipelagom, ali su naglasili da Svalbard nije „iskonska norveška teritorija“.

Diplomate su takođe podsetile i da se uslovi traktata odnose i na priobalni deo arhipelaga.

Svalbard, ili Špicberška ostrva (po najvećem ostrvu), veliki arhipelag u Severnom ledenom okeanu, deo je Norveške, ali privrednu delatnost ima pravo da vrši i Rusija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala