Još brojnije u litije, da se jače čuju naši zahtevi, poručuje rektor Cetinjske bogoslovije

© Foto : Veselin DragašLitija u Pljevljima
Litija u Pljevljima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jučerašnji sastanak je rezultat javne prepiske između mitropolita i premijera i odigrao se na insistiranje obe strane, kazao je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović. Još brojnije i usrdnije u litije, da se jače i jasnije čuju naši zahtevi, poručuje Perović.

Perović navodi da je cilj Crkve bio da se Vladi jasno saopšti potreba izmene novoga Zakona o slobodi veroispovesti, dok je Vlada demonstrirala svoj više puta ponovljeni stav o potrebi dijaloga u vezi sa tim Zakonom.

„I zbilja, tako je i bilo. Episkopi i pravnici naše Crkve su detaljno i argumentovano izneli svoje stavove o antiustavnosti i diskriminatorskom karakteru zakonskog teksta, i jasno i razgovetno ostali pri stavu da Crkva ne vidi drugu opciju nego da se ovakav Zakon u svim njegovim antiustavnim odredbama eliminiše. Ministri crnogorske Vlade pokušavali su da objasne da je, i pored svih kritika, Zakon primenjiv. Kako je konstatovana svojevrsna pat-pozicija, premijer Marković je predložio da se ovih dana organizuje sastanak pravnika koje bi delegirale obe strane. To bi bio razgovor, kako se juče reklo, na ekspertskom nivou. To smo razumeli kao još jedan pokušaj da Vlada razume i shvati neophodnost eliminacije diskriminatornog karaktera ovog Zakona, a nikako kao traženje puta da se ovaj Zakon (ovakav kakav je sad) primeni“, rekao je Perović u intervjuu za IN4S.

© Foto : Mitropolija crnogorsko primorskaOtac Gojko Perović
Još brojnije u litije, da se jače čuju naši zahtevi, poručuje rektor Cetinjske bogoslovije - Sputnik Srbija
Otac Gojko Perović

Jeste li zadovoljni atmosferom koja je vladala na sastanku, da li je bilo nekih uslovljavanja i nejasnoća?

— Moram reći da su ljudi iz Vlade, na čelu sa premijerom, delovali veoma ljubazno, otvoreni da saslušaju svaku primedbu, a da su svoje stavove iznosili uz puno uvažavanje naših stavova.

Kada je reč o dilemi koja se u javnosti pojavila u vezi sa pitanjem da li se ovaj Zakon povlači, suspenduje ili menja, moram da naglasim da se radi o pravničkim terminima i finesama kojima je, nažalost, lako manipulisati.

Dakle, ako smo juče u zajedničkom saopštenju sa Vladom naglasili našu potrebu da se „sporne odredbe izmene“, onda ne mislimo ni na šta drugo nego da se ovaj i ovakav Zakon stavi van snage. Naime, i najmanja izmena zakonskog teksta podrazumeva izglasavanje u skupštini novog Zakona o promeni (dopuni, izmeni) postojećeg… Drugim rečima — tu ne može biti nikakvog dogovora niti friziranja, nego isključivo rad na tekstu zakona koji bi, po nama, suštinski bio nov, bez ovih i ovakvih štetnih odredaba koje on sad ima.

Kakve su šanse da ekspertski razgovori pravnika postignu neki napredak?

— Ostaje da se vidi da li će pravni eksperti Vlade imati razumevanja za takvu našu inicijativu. Mislim da nismo pogrešili što smo, kao Crkva, prihvatili premijerov poziv na razgovor. Naše je da učinimo sve kako bi do rešenja došlo i da zaista pokažemo kako „dijalog nema alternativu“. Opet, naše je i da ne odstupamo od temeljnih principa, iza kojih je stao ceo narod — a oni glase da je izglasani Zakon neustavan, i kao takav izuzetno štetan i za Crkvu i za Crnu Goru.

Protesti dakle ne prestaju?

— Zato je Episkopski savet SPC u Crnoj Gori juče naglasio da se jučerašnjim sastankom ama baš ništa nije promenilo u odnosu Crkve i države u vezi sa Zakonom, i da razlozi za okupljanja nisu prestali. Naprotiv! Upravo da bismo se bratski sreli i razumeli, potrebno je još usrdnije i u još većem broju pohitati na naše litije, da se još jače i jasnije čuju naši zahtevi. A razgovori sa Vladom će ubrzo, još ovih dana, jasno pokazati na čemu smo što se tiče spremnosti vlasti da prihvati i prizna svoje greške.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala