Tajni dogovor: Amerika i Nemačka 50 godina pratile tajne prepiske više od 100 zemalja

© AFP 2023 / TOBIAS SCHWARZZastave Nemačke i SAD
Zastave Nemačke i SAD  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) je više od 50 godina preko švajcarske kompanije za šifrovanje poruke pratila tajne vojne i diplomatske prepiske više od 100 zemalja, navodi se u istraživanju koje je objavio list „Tribun de Ženev“.

Navodi se da je kompanija „Kripto AG“, koja se od 1952. godine nalazi u švajcarskom kantonu Cug, snabdevala države uređajima za šifrovanje, kako bi zaštitili tajne podatke i poruke.

Kako se navodi, Centralna obaveštajna agencija je od 1958. godine kontrolisala rad kompanije „Kripto AG“ preko kompanije „Minerva“ u Linheštajnu, a potom i nemačka spoljna obaveštajna služba. Pritom, švajcarske vlasti su bile upućene u rad spoljnih obaveštajnih službi.

Uređaji za šifrovanje, koje je proizvela kompanija „Kripto AG“, korišćene su tokom rata ili prilikom predaje osetljivih informacija između ambasada i vlada.

CIA - Sputnik Srbija
Vikiliks: CIA prikuplja otiske prstiju svetskih lidera

Međutim, obaveštajne agencije SAD i Nemačke mogle su da prate poruke pomoću namerno napravljenih „rupa“ u sistemu bezbednosti šifrovanja.

U istraživanju se navodi da je usluge kompanije koristilo oko 130 država, uključujući Egipat, Iran, Saudijsku Arabiju, Libiju i Argentinu.

SAD i Nemačka su aktivno presretale šifrovane poruke tokom pregovora sa Iranom o oslobođenju američkih talaca, prilikom napada terorista iz Libije na SAD, tokom rata Argentine i Velike Britanije za Folklandska ostrva, kao i za vreme američkog napada na Panamu 1989. godine.

Adolf Hitler i Rudolf Hes 1939. godine. - Sputnik Srbija
Isplivao tajni dokument CIA o Hitleru: Dobošar i gej sa bičem

Nemačka obaveštajna služba je 1993. godine stavila pod kontrolu „Kripto AG“, ali je Amerika nastavila da sprovodi svoje operacije bar do 2012. godine.

Kompanija je 2018. godine podeljena na dve firme. Jedna je nastavila da radi isključivo za švajcarsko tržište, dok je druga kompanija dobila naziv „Kripto Internešenel“, a orijentisana je na strane klijente.

Trenutno na sajtu druge kompanije piše da nema nikakve veze sa „Kripto AG“ ili sa obaveštajnim službama SAD i Nemačke, nego da je reč o privatnoj firmi, koja je 2018. godine kupila brend i aktive kompanije iz Cuga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala