Šojgu: Ovogodišnja Parada pobede biće najveća do sad

© Sputnik / Alexey Kudenko / Uđi u bazu fotografijaVoennoslužaщih paradnыh rasčetov na voennom parade, posvящennom 74-й godovщine Pobedы v Velikoй Otečestvennoй voйne
Voennoslužaщih paradnыh rasčetov na voennom parade, posvящennom 74-й godovщine Pobedы v Velikoй Otečestvennoй voйne - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na jubilarnoj Paradi pobede u Moskvi, koja se održava povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, učestvovaće 15.000 ljudi i skoro 400 jedinica kopnene i vazdušne tehnike, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

„Planirano je da na paradi učestvuje 15.000 vojnika, 375 jedinica kopnene i vazdušne tehnike“, rekao je Šojgu na sastanku za pripremu i održavanje parade u čast 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.

Ruski ministar odbrane istakao je da će na paradi prvi put biti predstavljeni najnoviji modeli protivvazdušnih raketnih sistema, vojnih sistema protivvazdušne odbrane, obalskih raketnih sistema, vozila za daljinsko miniranje, tenkova i borbenih pešadijskih vozila.

On je rekao da su na paradu, koja će biti održana na Crvenom trgu 9. maja, povodom 75. godišnjice Pobede u Drugom svetskom ratu, pozvane vojne jedinice iz 20 zemalja sveta.

„Na paradu su pozvane jedinice 20 stranih armija. Brojne zemlje-članice Zajednice nezavisnih država već su potvrdile prisustvo“, rekao je Šojgu.

Srpska delegacija na „Besmrtnom puku“ u Moskvi - Sputnik Srbija
„Sledeće godine donosimo sliku razbijenog F-117“: Utisci srpskih oficira iz Moskve (foto)

Sergej Šojgu dodao je da će na Paradi pobede učestvovati vojnici u uniformama iz Drugog svetskog rata i tenkovi T-34.

„Atmosferu pobedničke 1945. godine oživeće deset vojnih uniformi iz tog vremena, kao i bataljon čuvenih T-34 i samohodno artiljerijsko oruđe SU-100“, precizirao je on.

Šojgu je dodao da će Parada pobede trajati do sat i po duže nego što je uobičajeno, jer će biti masovnija i brojnija nego proteklih godina.

Ranije su učešće na paradi potvrdile zemlje koje su deo Organizacije sporazuma o kolektivnoj bezbednosti (ODKB). Prema mišljenju načelnika Ujedinjenog štaba ODKB, general-pukovnika Anatolija Sidorova, svaka zemlja-potpisnica sporazuma poslaće 75 vojnika u Moskvu da učestvuju u paradi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala