„Sledeće godine donosimo sliku razbijenog F-117“: Utisci srpskih oficira iz Moskve (foto)

© Sputnik / Olivera IkodinovićSrpska delegacija na „Besmrtnom puku“ u Moskvi
Srpska delegacija na „Besmrtnom puku“ u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svedoci smo da neki pokušavaju da naprave reviziju istorije i zbog toga posebno podržavamo Rusiju kao moćnu zemlju koja poštuje svoju tradiciju, svoje borce i koja se bori, a mislim da će se i izboriti protiv prekrajanja naše istorije, rekao je za Sputnjik general Božidar Delić, koji prisustvuje proslavi Dana pobede u Moskvi.

Pored Delića, svečanostima u Moskvi prisustvuju i general Miroslav Lazović, penzionisani pukovnik Vojske Jugoslavije Zoltan Dani i advokat Goran Petronijević.

Generali Delić i Lazović, koji su 78 dana štitili granicu Srbije sa Albanijom od upada terorista OVK na čelu sa instruktorima NATO-a, a takođe i pukovnik Dani, koji je tokom agresije NATO-a na SRJ oborio ponos američke vojske — „nevidljivi“ lovac F-117 i advokat Petronijević učestvovali su danas u šetnji „Besmrtnog puka“ i pratili su vojnu paradu na Crvenom trgu.

© Sputnik / Olivera IkodinovićSrpska delegacija u „Besmrtnom puku“ u Moskvi
Srpska delegacija u „Besmrtnom puku“ u Moskvi - Sputnik Srbija
Srpska delegacija u „Besmrtnom puku“ u Moskvi

„Bio sam u Rusiji mnogo puta, ali sam uvek priželjkivao da se na današnji dan nađem u Rusiji. Očigledno je da se u celom svetu, a posebno u Evropi ovaj dan ne slavi, ostala je samo Rusija i sada Srbija, gde ćemo sutra u Nišu imati proslavu Dana pobede. Neke države su bile na strani gubitnika, ali i neke zemlje koje su bile na strani pobednika, više ne proslavljaju ovaj dan. Mi smo svedoci da neki pokušavaju da naprave razne revizije istorije i zbog toga posebno podržavamo Rusiju kao moćnu zemlju koja poštuje svoju tradiciju, svoje borce i koja se bori i mislim da će se i izboriti protiv prekrajanja naše istorije, posebno ove istorije iz Drugog svetskog rata. Nažalost, mi smo doživeli i posle toga niz problema i vidimo u poslednjih 20 godina kako zapadne zemlje, koje su učestvovale u agresiji na našu zemlju, praktično rade na destabilizaciji zemlje. Rat jeste prošao, ali pritisci su ostali, posebno u vezi sa Kosovom i Metohijom. Od nas se stalno traži neko popuštanje ili ispunjavanje nekih kriterijuma koji nisu važili ni za jednu republiku SFRJ“, rekao je general Delić.

Najveći utisak iz Moskve na generala ostavili su ljudi i atmosfera koja vlada u gradu.

„Danas je cela Moskva radosna i nasmejana. Voleo bih da takva atmosfera uskoro bude i u Srbiji“, dodao je general.

Generalu Lazoviću je ovo petnaesta poseta Moskvi, ali prvi put prisustvuje Danu pobede.

„Utiske ću tek za pet-šest dana sumirati, ali izuzetno mi je prijatno. Dočekali su nas ljudi, vidimo njihova iskustva. Nema nekih posebnih noviteta, ali u ovakvoj manifestaciji je organizacija jako značajna. Treba okupiti i organizovati milion ljudi. Ipak su to iskustva koja stičete jednom u životu“, rekao je general Lazović.

© Sputnik / Olivera Ikodinović Sa srpskom delegacijom u „Besmrtnom puku“ šeta i ruski novinar Jevgenij Baranov
Sa srpskom delegacijom u „Besmrtnom puku“ šeta i ruski novinar Jevgenij Baranov - Sputnik Srbija
Sa srpskom delegacijom u „Besmrtnom puku“ šeta i ruski novinar Jevgenij Baranov

Komentarišući vojnu paradu na Crvenom trgu, general je ocenio da je to bila „parada vrhunskog dometa“, koja je trajala jedan sat.

„To ne može svako, to može samo profesionalna ekipa koja raspolaže takvim kvalitetom“, dodao je general.

Prema njegovim rečima, ostaje žal što je vazdušni deo programa otkazan zbog vremenskih uslova. 

„Šteta što nije bilo naleta avijacije da bismo upotpunili celu sliku i ostavili veći utisak, ali to je viša sila. Ne treba rizikovati ako se ne mora“, rekao je general Lazović, koji je u šetnji „Besmrtnog puka“ nosio pano na kome su prikazane slike njegovih devet kolega iz 250. raketne brigade koji su poginuli tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Pukovnik Dani smatra da treba da se učimo na greškama iz prošlosti i da izvlačimo pouke iz naše istorije. 

„Velika mi je čast što sam danas u Moskvi, što sam učestvovao u ’Besmrtnom puku‘ i što sam prošao Crvenim trgom, gde je tokom vojne parade prošla ona armada i gde je održana cela manifestacija. Bilo bi dobro da i kod nas bude više ovakvih manifestacija poput Dana pobede, jer ćemo na taj način sprečiti da se zaborave neke stvari, a ako zaboravljamo, onda smo osuđeni na ponavljane istorije, što nije dobro. Inteligentni se trude da na greškama uče, da uče na iskustvima, a tako treba i mi da radimo. Na taj način učimo i mlade da poštuju žrtve koje su njihovi preci dali“, rekao je Dani.

© Sputnik / Olivera IkodinovićAdvokat Goran Petronijević pleše u centru Moskve
Advokat Goran Petronijević pleše u centru Moskve - Sputnik Srbija
Advokat Goran Petronijević pleše u centru Moskve

Pukovnik dodaje da bismo mogli mnogo toga da naučimo na primeru Rusije.

„Ovde sve izgleda fantastično. Cela Moskva je oblepljena plakatima. Mi smo došli dva-tri dana uoči parade i odmah na aerodromu smo videli ogroman plakat koji obaveštava ljude da nailazi Dan pobede i da je to veliki praznik. Gde god da se okreneš, svuda je neko obeležje vezano za Dan pobede, što je fantastično. Deca od malih nogu se oblače u uniforme iz vremena SSSR-a, ali oni nemaju problem sa tim. Kada bi kod nas recimo deci iz zabavišta stavili titovke sa petokrakom, onda bi neki rekli da je to neka politička zloupotreba. A ustvari nije. Mi bismo na taj način slali poruku da ne smemo da zaboravimo sve žrtve iz Drugog svetskog rata i sve ostale ratove kroz koje smo prošli“, smatra Dani.

Pukovnik je oduševljen svim onim što je video i doživeo u Moskvi — i ljudima, i vojnom tehnikom, i atmosferom.

„Vidi se da im sve dolazi iz duše, iz srca i da su ponosni na ovaj praznik. I bez obzira što je i Rusija doživela tranziciju i iz nekog socijalizma, komunizma prešla u kapitalizam, za njih to uopšte ne predstavlja problem — oni su ponosni na Dan pobede, što je pravac koji pokazuje i kako treba da se borimo za državu, za narod, kako treba junački, bez razmišljanja da stanemo na branik otadžbine i branimo je po svaku cenu. To je sjajno“, podvukao je pukovnik Dani.

Pukovnik je u ovogodišnjoj šetnji „Besmrtnog puka“ nosio srpsku trobojku, a sledeće godine planira da nosi veliki pano, na kojem će biti prikazana slika razbijenog američkog aviona F-117.

Advokat Petronijević ističe da danas postoji samo jedna stvar koja nema cenu, a to je sloboda.

© Sputnik / Olivera IkodinovićSrpsku delegaciju čine general Božidar Delić, advokat Goran Petronijević, penzionisani pukovnik Vojske Jugoslavije Zoltan Dani i general Miroslav Lazović
Srpsku delegaciju čine general Božidar Delić, advokat Goran Petronijević, penzionisani pukovnik Vojske Jugoslavije Zoltan Dani i general Miroslav Lazović - Sputnik Srbija
Srpsku delegaciju čine general Božidar Delić, advokat Goran Petronijević, penzionisani pukovnik Vojske Jugoslavije Zoltan Dani i general Miroslav Lazović

„Utisci su fantastični: ogroman broj ljudi, velika energija, divan osećaj. Jako je lepo videti kako se poštuju oni koji su dali svoje živote za slobodu. Ima samo jedna stvar koja nema cenu, a to je sloboda. Mi smo na Balkanu, a pogotovo mi Srbi, navikli da je stalno osvajamo. U stvari, i sa slobodom se na neki način trguje, ali moneta za slobodu je krv“, rekao je Petronijević.

Petronijević takođe žali što je zbog vremenskih uslova otkazan vazdušni deo programa vojne parade.

„Žao mi je samo što zbog niske oblačnosti nije bilo naleta avijacije, ali ono što smo videli je sjajno, divno organizovano. Posebno ushićenje stvara kada se uživo čuje ono: ’Ura!‘. Lepo je videti kako jedan divan, zreo, veliki ruski narod, a i ostali narodi koji su zajedno sa njima živeli u Sovjetskom Savezu, poštuju sve ovo. Iz ovoga može mnogo da se uči“, podvukao je advokat Petronijević.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala