Broj umrlih od novog kineskog koronavirusa premašio 800

© REUTERS / CHINA DAILYMedicinsko osoblje u zaštitnim odelima leči pacijente obolele od novog kineskog koronavirusa u bolnici u Vuhanu
Medicinsko osoblje u zaštitnim odelima leči pacijente obolele od novog kineskog koronavirusa u bolnici u Vuhanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukupan broj zaraženih novim koronavirusom u Kini dostigao je 37.100, umrlo je 811, saopštio je Državni komitet za higijenu i zdravlje Kine.

Komitet navodi da je broj zaraženih u Kini u protekla 24 časa povećan za više od 2.600, a broj umrlih — za 89. Više od 2.600 osoba se oporavilo i otpušteno je iz bolnica. Napominje se da su od zabeleženih 37.100 slučajeva upale pluća, 6.188 teško oboleli.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, broj žrtava novog koronavirusa je za nešto više od mesec dana premašio ukupan broj smrtnih slučajeva za čitavu epidemiju SARS-a 2002. i 2003. godine. Na dan 31. decembar 2003. ukupan broj žrtava SARS-a bio je 774 osobe u 30 zemalja.

Međutim, stručnjaci iz Kine i drugih zemalja i Svetske zdravstvene organizacije konstantno govore da je epidemija SARS-a bila mnogo opasnija od trenutne epidemije koronavirusa, jer je stopa smrtnosti od SARS-a bila 9,56 odsto, a kod novog koronavirusa oko 2,2 odsto.

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhanu, u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala