Nikšić se oprostio od profesora koji je izgubio posao zbog srpskog jezika

© Tanjug / Jaroslav PapĆirilica
Ćirilica  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetozar Ćiraković, koji je danas sahranjen u Nikšiću, jedan je od 26 nikšićkih profesora koji su 2004. godine zbog preimenovanja nastavnog predmeta „Srpski jezik i književnost“ u „Maternji“, između hleba i srpskog jezika izabrao jezik. Katedru u Nikšiću zamenio za Skadar.

Dnevnik koji je zatvorio 2008. godine u Nikšiću, otvorio je u gradu Skadru, Albaniji, gde je obavljao prosvetiteljsku misiju. Sve je počelo kad su se mitropolit Amfilohije, sveštenik Radomir Nikčević i Pavle Brajović dogovorili da pravoslavci i Srbi muhamedanci moraju znati svoj maternji jezik, pa je otpušteni profesor srpskog jezika iz Nikšića Svetozar Ćiraković poneo to breme na svoja leđa i započeo nimalo laku misiju – obnovu srpskog jezika i ćirilice u Skadru.

„Ideja o učenju srpskog jezika u Skadru rodila se u Udruženju srpsko-crnogorske nacionalne manjine ’Morača–Rozafa‘ uoči Savindana 2008. godine. To je vreme kada i u Albaniji počinju da duvaju demokratski vetrovi, pa je Vlada Albanije, prvi put posle 74 godine, odobrila Srbima i Crnogorcima da mogu čuvati svoj identitet i u tom smislu slobodno učiti srpski jezik, koji je zajednička tekovina Srba sve tri vere: i pravoslavnih Srba, i Srba muhamedanaca i Srba katolika”, izjavio je svojevremeno za „Politiku” Ćiraković.

Ćiraković je nastavu u Skadru počeo 28. februara 2008. godine, koja se od tada održavala kontinuirano. Kurs srpskog jezika trajao je šest meseci u godini, tri meseca u proljeće i tri na jesen. Prvi put od 2009. godine na srpskom jeziku pripremili su, pod mentorstvom profesora Ćirakovića, Svetosavsku akademiju, koju izvode polaznici kursa srpskog jezika u Skadru. Kurs srpskog jezika u Skadru pohađalo je oko 800 kandidata.

Na ovogodišnjoj proslavi Svetog Save u Skadru, održanoj 2. februara, profesor Ćiraković je odlikovan Svetosavskom gramatom za izuzetan doprinos njegovanju srpske kulture i tradicije i vaspitanju i učenju brojnih generacija srpskom jeziku u Skadru.

Vest o dobijanju Gramate, dva dana pred upokojenje, profesora Ćirakovića je veoma obradovala.  

Profesor Ćiraković sahranjen je juče na groblju u Ozrinićima kod Nikšića.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala