Sofija: Ne smemo dozvoliti Vašingtonu i Moskvi da vode bitke preko naših leđa!

© AFP 2023 / DIMITAR DILKOFFPogled na bugarski parlament u Sofiji
Pogled na bugarski parlament u Sofiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sofija ne treba da dozvoli Vašingtonu vođenje geopolitičkih igara protiv Rusije na teritoriji Bugarske, ocenio je bivši ministar unutrašnjih poslova Bugarske Rumen Petkov, komentarišući odluku Amerike da zabrani ulazak u zemlju bugarskom sudiji Andonu Mitalovu zbog sumnji da je umešan u korupciju.

Predsednik stranke „Alternativa bugarskog preporoda“ Rumen Petkov ocenio je da su poslednje odluke o proterivanju ruskih diplomata zbog sumnji na špijunažu (na jesen 2019. i u januaru 2020.) donete pod pritiskom.

„Smatram da nijedan čovek zdravog razuma ni najmanje ne dovodi u pitanje da se to radi pod pritiskom. Nažalost, naše institucije dozvoljavaju Sjedinjenim Američkim Državama da vode bitku s Rusijom na našoj teritoriji, jer nam objašnjavaju koji su energetski projekti za SAD neprihvatljivi — pritom to čine bez ikakve analize koji od tih projekata su Bugarskoj potrebni“, izjavio je bivši ministar.

Bugarski premijer Bojko Borisov i američki predsednik Donald Tramp na sastanku u Beloj kući - Sputnik Srbija
Bugarski političar: Koja je cena poljupca sa Trampom?

Bugarski sudija je na jesen 2019. godine odobrio odlazak u Rusiju šefu pokreta „Rusofili“ Nikolaju Malinovu, koji je osumnjičen da špijunira za Rusiju. Malinov je u Moskvi nagrađen Ordenom prijateljstva, a kasnije je bivši generalni tužilac Bugarske Sotir Cacarov nazvao odluku Mitalova nezakonskom i pozvao sudsku inspekciju da je proveri.

Američki predsednik Donald Tramp je kasnije na sastanku s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim takođe pokrenuo sporno pitanje odlaska Malinova u Rusiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala