London nakon Bregzita smekšava prema Rusiji: Planira delimično ukidanje sankcija

© AP Photo / Alberto PezzaliViktorijina kula u Vestminsteru u Londonu
Viktorijina kula u Vestminsteru u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon završetka prelaznog perioda nakon Bregzita vlasti Velike Britanije nameravaju da ukinu jedan deo trgovinskih sankcija prema Rusiji, navodi se u dokumentu koji je objavljen na sajtu britanske Vlade.

U dokumentu se ističe da London planira da ukine antidampinške carine na isporuku aluminijumske folije, ferosicilijuma i cevi od metalnog i livenog gvožđa.

Međutim, ostaju na snazi carine koje je Evropska unija Rusiji na niz drugih proizvoda.

Velika Britanija je 31. januara ove godine napustila Evropsku uniju, okončavši time proces koji je trajao tri i po godine. Nakon Bregzita počinje prelazni period, u toku koga Londonu predstoje dogovori sa drugim državama o formama saradnje u svim oblastima. Odnosi Moskve i Londona su se pogoršali u poslednjih nekoliko godina zbog „slučaja Skripalj“.

U engleskom gradu Solsberiju su 4. marta 2018. godine, prema tvrdnjama britanskih vlasti, otrovani bivši oficir Glavne obaveštajne uprave (GRU) Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija, što je dovelo do velikog međunarodnog skandala.

London smatra da je u trovanje Skripalja supstancom A-234 umešana i Rusija, što Moskva kategorički poriče. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je u maju 2018. godine izjavio da se pitanje Skripalja poteže bez bilo kakvih dokaza o krivici Rusije.

Britanska strana nije dostavila nikakve dokumente o istrazi i nije dozvolila medijima da kontaktiraju sa Skripaljem.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško je izjavio da je Bregzit prilika da se rusko-britanski odnosi ponovo razmotre i da se izađe iz okvira dosadašnjih tema.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala