Tramp poklanja Aljasku Rusiji — politička anegdota američkih demokrata

© AP Photo / Matt HageZaliv Toksuk na Aljasci
Zaliv Toksuk na Aljasci - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ako američki politički establišment ne ukloni Donalda Trampa u postupku impičmenta sa pozicije šefa države, postoji mogućnost da on pokloni Aljasku Rusiji u zamenu za podršku na predstojećim predsedničkim izborima, upozorio je Adam Šif, demokrata i predsednik Komiteta za obaveštajne poslove američkog Kongresa.

Ruski analitičari to smatraju političkom anegdotom.

Direktor Evroazijskog komunikacionog centra Aleksej Piljko smatra da demokrate žele da ocrne Trampa u medijima kako kako bi dobili političke poene za predstojeće izbore, jer američki predsednik ne može da pokloni Aljasku Rusiji, čak i da to želi, jer se teritorije ne poklanjaju niti za to postoje zakonski okviri.

Aljaska - Sputnik Srbija
Rusi Ukrajincima: Umesto Krima, probajte da oduzmete Aljasku

„Poklanjanje Aljaske“ — pokušaj demokrata da sakriju mračnu prošlost

„Tramp se smučio demokratama sa slučajem Burismi, gde su Trampovi ljudi otkrili učešće sina Džozefa Bajdena u sumnjivim korupcionim šemama na teritoriji Ukrajine, dok je Bajden bio potpredsednik SAD. To je strašno za demokrate, jer je Bajden jedan od glavnih Trampovih konkurenata na izborima ove godine i ako demokrate slučaj Burismi ne gurnu pod tepih, one će garantovano izgubiti predsedničke izbore i Tramp će ostati na još četiri godine“, rekao je ekspert.

Demokrate pokušavaju na sve načine da ostave iza sebe neprijatne situacije i optužbe za korupciju ne samo u vezi sa slučajem „Bajden“, već i „Klinton“, podsećaju ruski eksperti. Zato je „Trampov impičment“ bio prva „dimna bomba“, a Aljaska još jedna linija odbrane.

„Tramp će pre uraditi suprotno i kupiti Grenland od Danske, o čemu je već govorio, nego prodati nekom nešto“, uveren je Piljko.

Ovakve izjave su, prema mišljenju eksperata, neadekvatne i ne priliče bilo kojoj vrsti političkog procesa, više nekoj drugoj vrsti programa. Direktor Instituta za politička istraživanja Grigorij Dobromelov smatra da kada je reč o politici, unutrašnjoj ili spoljašnjoj, treba se držati realnosti, logike i onog što je moguće, te da avanture američkih političara, pa u tom smislu i mogućnost poklanjanja Aljaske Rusiji ne treba ni komentarisati.

Političke anegdote treba ostaviti za humorističke programe. U savremenom svetu i savremenoj geopolitici to je principijelno nemoguće“, rekao je ekspert.

Ne treba izgubiti iz vida i mogućnost da demokrate ovakvim izjavama pripremaju sličan scenario kao i onaj posle izbora 2016. godine — „Rusija je Americi izabrala predsednika“, podsećaju eksperti.

Demokratska propagandna mašinerija

Pre nego što je Adam Šif plasirao ovakvu informaciju pred sudom u postupku impičmenta, demokrate su verovatno detaljno razmotrile kakav efekat ona može imati na američke građane, buduće birače, objašnjavaju eksperti. S obzirom na to da one dolaze od lica „odgovornog za praćenje špijuna“, koje rukovodi komitetom u čija ovlašćenja spada i kontrola rada specijalnih službi, izjave o „mogućnostima ili mogućim namerama“ aktuelnog predsednika u jednom delu stanovništva mogu biti shvaćene kao realna i ozbiljna pretnja američkim interesima.

Američka propagandna mašinerija je, kako navode eksperti, isključivo iz unutrašnjih političkih razloga, počela da pravi od Rusije brend i da je prikazuje kao zlog svetskog hegemona, protiv koga se SAD bore diplomatskom izolacijom i uvođenjem ekonomskih sankcija ili kao „ledeni sibirski Zimbabve sa nuklearnim oružjem“.

Enkoridž, najveći grad američke savezne države Aljaska - Sputnik Srbija
Vovan i Leksus ubedili guvernera Aljaske da Rusija planira aneksiju poluostrva

Deo američke javnosti će svakako pomisliti da država koja je uspela da organizuje Bregzit i Amerikancima izabere predsednika, zaista i jeste svetski hegemon koga se treba čuvati. Međutim, stvar je u tome da se na ovaj način formiraju očekivanja biračkog tela koje razvija strah i odbojnost prema Rusiji, te će očekivati da budući izabrani predsednik zauzme oštar stav i preduzme agresivne mere prema Rusiji, kako bi „zaštitio“ svoje građane. To u budućnosti smanjuje potencijal za normalizaciju odnosa i stabilnost međunarodnog poretka u celini. Svi koraci preduzeti isključivo u unutrašnje svrhe imaju efekat na međunarodne odnose.

Eksperti podsećaju da je Amerika u hladnom građanskom ratu između pristalica duboke države i pristalica Donalda Trampa. Zbog toga se zaista jedan deo društva boji ruske moći i na svakom koraku vidi agente KGB-a, dok drugi deo gubi poverenje u medije, zvaničnike i prestaje da veruje da Rusija ili bilo koja druga zemlja zaista nanosi štetu američkim interesima. Prognoze su ipak optimistične, jer ako nastavi ovim putem, američka politička elita će uskoro ostati ograničena u izboru sredstava za manipulaciju javnim mnjenjem.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala