Savetnik Trampa: Rusi su naši saveznici iz rata — želimo dobre odnose

© Wikipedia / William E. Poulson - U.S. National Archives and Records Administration, Pictures of World War II, image #121 (111-SC-205228).Susret sovjetskih i američkih vojnika na Elbi, Drugi svetski rat
Susret sovjetskih i američkih vojnika na Elbi, Drugi svetski rat - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD su zainteresovane da sa Rusijom uspostave dobre odnose, budući da je upravo Rusija bila saveznik Amerike u Drugom svetskom ratu, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan.

„Zainteresovani smo da imamo dobre odnose sa Rusijom, nameravamo da opštimo sa Rusima. Mi želimo da učinimo sve što je u našoj moći da imamo odlične odnose sa Rusijom“, rekao je on u Vašingtonu.

O'Brajan je podsetio i da su se pre 75 godina američke i sovjetske snage susrele na Elbi posle „bitke veka“, a možda i „najbitnije bitke u istoriji“.

„Ruski i američki vojnici rukovali su se preko reke i zajedničkim snagama odneli veliku pobedu. Učinili smo to zajednički, sa Rusijom kao saveznikom“, dodao je on.

Podsećanja radi — 25. aprila 1945. godine sovjetski i američki vojnici susreli su se na reci Elbi, nedaleko od grada Torgau u severozapadnoj Saksoniji. Ovaj čuveni događaj je zapamćen kao Dan Elbe.

Tada su sovjetska Peta gardijska armija, pod komandom generala Alekseja Žadova, i američka Prva armija, generala Kortnija Hodžiza, efikasno podelile Nemačku na pola i nanele smrtonosan udarac ostacima Vermahta i SS divizija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala