Priznanje Amfilohiju i Joanikiju: Litijama pretvorili zemlju u veliku evropsku pozornicu

© Sputnik / Nebojša PopovićMitropolit Amfilohije i vladike Joanikije i Metodije ispred crnogorskog parlamenta
Mitropolit Amfilohije i vladike Joanikije i Metodije ispred crnogorskog parlamenta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ovogodišnji dobitnici nagrade „Povelja Prosvjete“ su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. Svečanost uručivanja nagrade će biti održana u petak, 7. februara, u Vukovoj zadužbini.

Prema rečima predsednika beogradskog odbora „Prosvjete“ Milimira Mučibabića, vreme u kojem smo svedoci borbe srpskog naroda u Crnoj Gori dalo je „Prosvjeti“ puno pravo i legitimitet da ovogodišnji dobitnici „Povelje“ budu upravo mitropolit Amfilohije i episkop Joanikije.

„Litija kao veličanstvena pozornica kojom odiše dostojanstvo pretvorila je celu zemlju u evropsku pozornicu u kojoj se nešto čudno dešava. Za one koji ne mogu da razumeju, u biti Srbina postoji svetosavski kosovski zavet koji se s vremena na vreme probudi. Evo prilike da se on probudi. Mi smo svedoci toga buđenja.“

Srpsko kulturno i prosvetno društvo Prosvjeta osnovno je 1902. godine u Sarajevu i danas deluje na prostorima svih srpskih zemalja. To društvo svake godine organizuje „Svetosavske svečanosti“ u okviru kojih se „Povelja Prosvjete“ dodeljuje najistaknutijim pojedincima.

„’Povelja‘ se dodeljuje onim pojedincima koji su se istakli u očuvanju srpskog identiteta i sabornosti srpskog naroda. Vrednosti koje su prema našem mišljenju vanvremene, koje pretpostavljaju ne samo hteti, nego znati šta hteti i kako delati, u tom smislu smo se opredelili za ovu dvojicu velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve“, kaže Mučibabić za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala