Aljbin Kurti — gubitnik sa premijerskim mandatom

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kutri
Aljbin Kutri - Sputnik Srbija
Pratite nas
Maratonski pregovori za novi sastav vlade privremenih institucija u Prištini završeni su davanjem mandata Aljbinu Kurtiju. Malo je verovatno da će se novi premijer ovih institucija Kosova, odnosno njegova vlada sa Demokratskim savezom Kosova, na čelu sa Isom Mustafom, održati duže od godinu dana.

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji, kaže da je Kurti već izneverio svoje birače, ali i pogazio svoje principe.

„Sama činjenica da ispred skupštine Kosova ima demonstranata koji Kurtija prozivaju da je pogazio sve iz svojih predizbornih obećanja, već govori da je izgubio ugled. Obećao je da se neće nastaviti pregovori, osim o priznanju Kosova sa Srbijom, pa je u razgovoru sa Ričardom Grenelom, američkim izaslanikom, to porekao. Takođe je tvrdio da neće razgovarati sa Srpskom listom, pa se i to desilo i, na kraju, obećao je vladu sa 12 ministarstava, a ona ima 15“, kaže Beriša.

Kurtiju ni mandat ne pomaže

Druga stvar zbog koje je Beriša uveren da Kurtijeva vlada privremenih prištinskih institucija neće dugo trajati je i činjenica da mu se na putu našla Vljosa Osmani, žena koja je američki čovek i u koju Amerika polaže velike nade.

„Osmanijevu je obmanula njena stranka, jer je prvobitno trebala da bude potpredsednica vlade, pa ministarka spoljnih poslova, a dobila je funkciju predsednika narodne skupštine. Ona unutar DSK-a ima svojih pet ljudi koji u svakom momentu mogu da budu na njen znak aktivirani, što bi značilo da bi Kurti lako mogao da izgubi podršku od 61 poslanika u parlamentu“, objašnjava naš sagovornik.

Amerika neće Kurtija

Treći problem Aljbina Kurtija je i taj što protiv sebe ima opasnu opoziciju, odnosno političke, i u svakom drugom smislu veterane terorističke OVK, koji tvrde da su „stvorili Kosovo“, što, drugim rečima, znači da ga neće dati lako na upravljanje drugome.

„To se vidi i po tome što je Kadri Veselji baš danas izneo dokaze da je Aljbin Kurti povezan sa terorističkom organizacijom ’Oko naroda‘, kojoj je nedavno doneta negativna sudska presuda i koja je optužena za terorizam“, navodi Beriša.

Po njegovom mišljenju — cela mašinerija je trenutno u Prištini, ali i u Americi, upregnuta da se Hašim Tači sačuva na mestu predsednika lažne države Kosovo, kako bi pregovori sa Beogradom mogli da se privedu kraju kako je planirano.

On dilemu oko toga kako Srpska lista ne podržava vladu privremenih institucija Kurtija, a pri tom će njeni članovi sedeti u njoj — objašnjava jednostavno.

Srbi imaju garanciju

Srpska lista ne mora da glasa za ovu vladu, jer joj ustav Kosova garantuje da ima dva ministarstva, treće potpredsedničko mesto u kabinetu premijera i pet državnih sekretara. Dakle, svaka vlada koja ima 15 ili više resora, prema ustavu Kosova, mora da ispuni ovu kvotu prema Srbima. Čak i da ne žele ljude iz Srpske liste, ne mogu da dovedu ni jednog drugog Srbina, ako za to ne dobiju odobrenje od Srpske liste“, dodaje on.

Beriša čak veruje da može doći i do toga da Kurti postane premijer privremenih prištinskih institucija, ali da se vrlo brzo može naći i u situaciji da se glasa o njegovoj smeni, a da PDK, partija Hašima Tačija koju sada predvodi Kadri Veselji, preuzme vođstvo, to jest premijersko mesto.

„Oni sa manjinama, koje čine ukupno 20 mandata sa Srbima i ostalim strankama, već sada imaju skoro 70 mandata. Tači je spreman da Vljosi Osmani dâ mesto ministra spoljnih poslova, po želji Grenela“, tvrdi Beriša.

On kaže da je mesto predsednika države u kosovskom sistemu (privremenih institucija) i te kako bitno, jer rukovodi sa čak 33 funkcije, počev od vojske, pa do sudstva. Osim toga, sva jača ministarstva su, prema dogovoru sa DSK-om, pripali ovoj stranci, tako da je jasno da je Kurti već u debelom minusu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala