Makron: Francuska nije ni proruska ni antiruska država

© REUTERS / KACPER PEMPELPredsednik Francuske Emanuel Makron
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuska nije ni proruska ni antiruska, već proevropska zemlja, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron tokom posete Poljskoj, istakavši da je potrebno voditi zahtevni dijalog sa Moskvom.
„Francuska nije postala proruska, kao što ponekad čujem. Francuska nije proruska, nije antiruska. Ona je proevropska. Kada se pogleda karta... jasno se vidi da je Rusija Evropa. Čak i ako nije članica EU, ona nam je sused“, rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za medije sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom.

Francuski lider naglasio je da nije u interesu evropskih zemalja da dozvole da se nagomilavaju zamrznuti sukobi.

Interesi bezbednosti i stabilnost Evrope i evropskih partnera apsolutni su prioriteti Francuske“, dodao je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Makron podržao Putinovu ideju o sastanku stalnih članica Saveta bezbednosti UN

Prema njegovim rečima, u interesu evropske bezbednosti je da „Francuska i Poljska treba da vode zahtevan politički dijalog sa Rusijom. Ovaj dijalog, čak i ako je komplikovan, neophodan je uslov za postizanje napretka (radi rešavanja situacije) u Ukrajini“, rekao je političar.

Vlasti Ukrajine i zapadnih zemalja ranije su više puta optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom-agresorom“. Rusija negira ukrajinske optužbe i naziva ih neprihvatljivim. Moskva je više puta izjavljivala da nije strana unutrašnjeg ukrajinskog sukoba i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala