Makron podržao Putinovu ideju o sastanku stalnih članica Saveta bezbednosti UN

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da podržava ideju ruskog predsednika Vladimira Putina o sastanku pet zemalja-osnivača Ujedinjenih nacija i istakao da se slaže sa njim da su te države posebno odgovorne za situaciju u svetu.

„Moj dragi prijatelju, predsedniče Putine, saglasan sam sa vama u tome da pet zemalja-osnivača UN nosi posebnu odgovornost, posebnu istorijsku odgovornost, i sada je potrebno da se ponovo okupimo zajedno“, rekao je Makron, nastupajući na Petom međunarodnom forumu sećanja na žrtve holokausta.

„Zaista smo govorili o tome pre nekoliko dana, moramo da se okupimo i da razgovaramo o tome, jer razumemo važnost istorijskih događaja, moramo da sačuvamo stabilnost svetskog poretka koji se oslanja na međunarodno pravo i na ljudska prava“, dodao je Makron.

Ruski predsednik je ranije izjavio da razjedinjenost u savremenom svetu može da dovede do strašnih posledica i da bi pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN moglo da održi zajednički skup o bezbednosti. Putin je dodao da bi takav sastanak imao ogromnu ulogu u traganju za kolektivnim odgovorima na aktuelne izazove i opasnosti.

Forum posvećen 75. godišnjici oslobođenja nacističkog koncentracionog logora „Aušvic“ održava se u Jerusalimu. Na forumu učestvuju delegacije iz više desetina zemalja, a među zvanicama je i ruski predsednik Vladimir Putin. On je prisustvovao i ceremoniji otkrivanja spomenika stanovnicima blokiranog Lenjingrada u jerusalimskom centralnom parku Saker.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala