Holandsko tužilaštvo optužilo četiri osobe za pad aviona u Donbasu

© Sputnik / Alexey Kudenko / Uđi u bazu fotografijaDeo olupine „boinga 777“ MH17 „Malezija erlajnsa“
Deo olupine „boinga 777“ MH17 „Malezija erlajnsa“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tužilaštvo Holandije pokrenulo je krivični postupak protiv četiri lica zbog pada malezijskog aviona MH17 u Ukrajini i pozvala ih da sarađuju u istrazi, rekla je Elena Kutina, advokat jednog od optuženih.

„Tužilaštvo Holandije pokrenulo je optužnicu i pozvalo četiri osumnjičena po predmetu MH17. Jednog od tih optuženih — Olega Pulatova — štitiće međunarodna grupa za odbranu koju čine dva holandska advokata i jedan ruski“, rekla je Kutina.

Ona je dodala da će rad grupe advokata biti izvođen u skladu sa svim normama međunarodnog prava.

Ostaci malezijskog aviona Boing 777 koji se srušio iznad Donjecke oblasti - Sputnik Srbija
Rusija će malezijskim ekspertima predati podatke o padu aviona MH17
„Prilikom odbrane mi ćemo razmatrati taj slučaj sa najvećim poštovanjem prema osećanjima porodica žrtava, kao i uz poštovanje glavnog principa krivičnog postupka — da niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno. Mi se nadamo da će razmatranje slučaja u sudu u Holandiji biti nezavisno i objektivno“, naglasila je ona.

Tragedija aviona na letu MH17

Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Svih 298 putnika i članova posade koji su se nalazili u avionu su poginuli.

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su, pak, izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva — Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione.

Za istragu o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa, koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine.

Međunarodna istražna grupa predstavila je preliminarne rezultate istrage o padu MH17 na istoku Ukrajine. Ona tvrdi da je malezijski „boing 777“ oboren iz raketnog sistema „buk“, koji pripada 53. raketnoj brigadi Vojske Rusije iz Kurska. Istražna grupa smatra da je „buk“ dovezen iz Rusije, a zatim vraćen. Moskva kategorički negira te optužbe.

Izveštaj Istražne grupe

Međunarodna istraga je 19. juna objavila novi izveštaj u kom su navedena imena četvorice osumnjičenih za pad „boinga“, a to su Rusi Igor Girkin, Sergej Dubinski, Oleg Pulatov, kao i Ukrajinac Leonid Harčenko.

U okviru istrage članovi tima su koristili informacije iz sumnjivih izvora, kao što su fotografije sa društvenih mreža.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala