Rusija će malezijskim ekspertima predati podatke o padu aviona MH17

© Sputnik / Andreй Stenin / Uđi u bazu fotografijaOstaci malezijskog aviona Boing 777 koji se srušio iznad Donjecke oblasti
Ostaci malezijskog aviona Boing 777 koji se srušio iznad Donjecke oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je sa kolegom iz Malezije razgovarao o načinima na koje Rusija može da doprinese istrazi o padu aviona na letu MH17 iznad Donbasa i pozvao malezijske eksperte da se upoznaju sa ruskim podacima o nesreći.

„Danas smo razgovarali o onome što je Rusija radila kako bi obezbedila maksimalno objektivnu, detaljnu i konkretnu istragu i sve one stvari koje smo prenosili u obliku informacija i demonstracija kako se sve to moglo dogoditi i šta iz toga proizilazi, sve to ignoriše Zajednička istražna grupa“, objasnio je Lavrov na konferenciji za medije nakon razgovora sa malezijskim ministrom spoljnih poslova Sajfudinom Abdulom.

Lavrov je dodao da je Rusija pozvala eksperte iz Malezije da se upoznaju sa ruskim podacima o rušenju malezijskog „boinga“.

Olupina aviona Boing 777 kompanije Malezija erlajns na letu MH17 - Sputnik Srbija
Holandski parlament traži istragu uloge Ukrajine u avionskoj nesreći MH17
„Malezija nije informisana o podacima koje smo davali Zajedničkoj istražnoj grupi i zbog toga smo pozvali naše malezijske prijatelje da nam upute odgovarajuće eksperte kojima će naši stručnjaci ponoviti sve ono što su pokazivali i predavali Holandiji za Istražnu grupu“, istakao je Lavrov.

Ministar je izrazio nadu da će to pomoći malezijskim kolegama da budu informisaniji „nego što bi ostali učesnici istražne grupe to želeli“.

Pad malezijskog aviona

Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživeo.

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su pak izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione.

Za istragu o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa, koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine.

Predstavljanje izveštaja o padu aviona Malezija erlajnsa Boing 777 na letu MH17 - Sputnik Srbija
Malezija: Prestanite sa optuživanjem Rusije za pad našeg aviona u Donbasu

Međunarodna istražna grupa predstavila je preliminarne rezultate istrage o padu aviona na letu MH17 na istoku Ukrajine. Ona tvrdi da je malezijski „boing 777“ oboren raketnim sistemom „Buk“, koji pripada 53. raketnoj brigadi Vojske Rusije iz Kurska. Istražna grupa smatra da je „Buk“ dovezen iz Rusije, a zatim vraćen. Moskva kategorički negira te optužbe.

Rusija je sprovela sopstvenu istragu u kojoj je zaključila da je MH17 oboren starijom verzijom rakete „Buk“ proizvedene 1986. godine i koju je imala Ukrajina, a Rusija je postupno praznila svoje zalihe rakete u okviru programa vojne modernizacije 2000-ih. Ruska istraga je obuhvatila opsežne studije forenzičkih dokaza, kao i dosad neviđenu deklasifikaciju prethodno tajnih podataka o naprednom vojnom hardveru i složenom eksperimentu odbrambenog koncerna „Almaz-Antej“, proizvođača „Buka“, kako bi utvrdila ko je oborio avion.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala