SAD razmišljaju o ponovnoj upotrebi protivpešadijskih mina

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRuski demineri tokom uklanjanja mina u Palmiri koriste nove robotičke komplekse
Ruski demineri tokom uklanjanja mina u Palmiri koriste nove robotičke komplekse - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Države razmišljaju o tome da ponovo dopuste vojsci upotrebu protivpešadijskih mina, na čiju su se zabranu obavezale 164 zemlje sveta zbog njihovih posledica po civile.

Kako prenosi Si-En-En, predsednik Donald Tramp je odlučio da preispita odluku svog prethodnika Baraka Obame da ratifikuje Konvenciju iz Otave koja zabranjuje korišćenje, stvaranje zaliha, proizvodnju i prenošenje protivpešadijskih mina, osim na Korejskom poluostrvu.

Tramp treba da objavi da će Pentagonu prepustiti odluku o tome hoće li se u većem obimu koristiti te mine koje eksplodiraju kada se stane na njih.

„Promene stižu. Neću komentarisati sve dok se ne dogode“, rekao je juče američki ministar odbrane Mark Esper.

Mine koje se samounište

Pentagon je sklon toj novoj politici po kojoj bi bile odobrene samo one protivpešadijske mine koje se samounište u roku od 30 dana ako se ne aktiviraju, preneo je portal „Indeks“.

Konvenciju iz Otave iz 1997. godine za sada nije potpisalo tridesetak zemalja, među kojima su SAD, Kina, Rusija, Indija, Pakistan i Izrael.

U godišnjem izveštaju objavljenom krajem 2019. godine, Opservatorija za mine, savez nevladinih organizacija, registrovala je 6.897 žrtava mina svih vrsta u 2018. godini, među kojima je 3.789 žrtava mina kućne izrade.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala