Palestina: Trampov „dogovor veka“ je plan za konačnu okupaciju palestinskih teritorija

© AP Photo / Khalil HamraPalestinci protestuju protiv odluke američkog predsednika Donalda Trampa o priznavanju Jerusalima za prestonicu Izraela
Palestinci protestuju protiv odluke američkog predsednika Donalda Trampa o priznavanju Jerusalima za prestonicu Izraela - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Dogovor veka“, koji je predložio američki predsednik Donald Tramp, liči na plan konačne okupacije palestinskih teritorija — nijedan arapski vladar ne bi priznao Jerusalim za prestonicu Izraela, izjavio je Nabil Šat, savetnik palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

„Smatram da je plan Trampa i (izraelskog premijera Benjamina) Netanijahua zločinački. Oni žele da konačno okupiraju naše teritorije i eliminišu palestinski problem po principu ’nema palestinskih teritorija — nema ni problema‘, posle toliko godina naše borbe. Sve što se juče dogodilo može se nazvati samo predstavom pozorišta apsurda. Ispada da Tramp tvrdi da želi da donese mir Palestincima i Izraelcima, ali istovremeno gromoglasno objavljuje plan koji uzima u obzir samo interese i želje agresora — cionista. Zaista ružan prizor“, izjavio je savetnik palestinskog predsednika u intervjuu za Sputnjik.

Palestinske stranke su iznele jasan i jedinstven stav o „dogovoru veka“. Smatrate li, savetniče, da to svedoči o tome da palestinska politička elita ima jedinstven pogled na situaciju?

— Apsolutno. Sve političke snage Palestine imaju jedinstven i jasan stav o ovom pitanju. Nadam se da će nam taj korak pomoći da ponovo uspostavimo jedinstvo stavova Fataha, Hamasa, PLO i Pojasa Gaze sa Zapadnom obalom.

A ima li onih koji se, naprotiv, plaše da će Trampov plan uneti nemir u palestinsku unutrašnju politiku?

— Nema, svaki Palestinac shvata da je potrebno ujediniti se kada vreba opasnost. Smatram da će nam projekat „dogovora“ pomoći da uspešno održimo izbore, posle kojih ćemo formirati jaku vladu.

Postoji mišljenje da su Tramp i Netanijahu izneli plan o „dogovoru veka“ upravo sada kako bi osvojili „političke poene“ na predstojećim izborima u Americi i Izraelu. Šta nam možete reći o tome?

— Van svake sumnje je tako. Tramp i Netanijahu su priredili čitav „šou“ s planom samo zbog političkih poena i zbog aplauza izraelskih pristalica. Ta pozorišna predstava neće dovesti do mira na Bliskom istoku.

© AP Photo / Evan VucciPredsednik Donald Tramp pored Zida plača
Palestina: Trampov „dogovor veka“ je plan za konačnu okupaciju palestinskih teritorija - Sputnik Srbija
Predsednik Donald Tramp pored Zida plača

Kako Palestina planira da se suprotstavi Trampovom planu?

— Verujem da će ta opozicija biti svearapska. Prvi korak u tom smeru biće napravljen u subotu, kada će biti održan sastanak ministara inostranih poslova arapskih zemalja. Biće prisutan i predsednik Palestine.

Predstavnici UAE, Bahreina i Saudijske Arabije bili su prisutni kada je Tramp objavio plan o „dogovoru veka“. Da li se to može smatrati indirektnim odobravanjem njegovih uslova i mogućnošću da neka od arapskih zemalja ipak prizna „dogovor“?

— Smatram da je njihovo prisustvo u Vašingtonu rezultat vršenja pritiska Amerike i straha od pretnji Irana, što nipošto ne znači da će neka od arapskih zemalja priznati Jerusalim kao nedeljivu prestonicu Izraela. Njihovi građani neće ni razumeti takvu odluku, niti će je doneti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Izraela Benjamin Netanijahu - Sputnik Srbija
Kremlj nakon sastanka Putina i Netanijahua: Nastavljamo da analiziramo „dogovor veka“

Danas ipak postoji niz sukoba Arapa i Izraelaca. Kako su SAD uspele da ih izazovu?

— Jasno je da Sjedinjenje Američke Države koriste Iran za zastrašivanje. Uspele su da ubede brojne arapske zemlje da će saradnja s Izraelom biti korisna za njih u kontekstu sukoba s Iranom. Mi se, s druge strane, ne mešamo u odnose arapskih partnera s Iranom. Neka samo ne ugađaju Izraelu na štetu Palestinaca. O tome ćemo takođe razgovarati na predstojećem sastanku.

Šta mislite o stavovima globalnih igrača kada je reč o „dogovoru veka“?

— Stavovi nekih zemalja su potpuno jasni. Rusija se, posebno posle nedavnog susreta predsednika Putina i Abasa, neće javno složiti sa odredbama „dogovora“, što je potvrdio i ruski ambasador u Palestini. Rijad je juče zvanično izjavio da neće promeniti stav o arapsko-izraelskom sukobu i da će nastaviti da pruža podršku Palestini. Evropa, s druge strane, ćuti. Stav francuskog predsednika Makrona, britanskog princa prestolonaslednika i mnogih drugih evropskih zvaničnika nije jasan — oni niti pružaju podršku „dogovoru“, niti ga osuđuju.

Smatrate li da Amerika i Izrael mogu da započnu realizaciju „dogovora veka“, ignorišući stav Palestine?

— Možda će, zbog sve veće podrške svetske zajednice Izraelu i Trampovog plana, oni uspeti da okupiraju palestinske teritorije i da nam oduzmu Jerusalim, makar privremeno, ali oni nikada neće moći da primoraju Palestince da se predaju i pomire sa američkom dominacijom u regionu, kao i da nam oduzmu pravo na mirovnu inicijativu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala