Kremlj nakon sastanka Putina i Netanijahua: Nastavljamo da analiziramo „dogovor veka“

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Izraela Benjamin Netanijahu
Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Izraela Benjamin Netanijahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kremlj će nakon današnjeg sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina s premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom nastaviti da analizira američki „dogovor veka“ o rešavanju izraelsko-palestinskog sukoba, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Nastavljamo da analiziramo dogovor“, istakao je Peskov.

Neimenovani izvor iz delegacije izraelskog premijera saopštio je ranije da su predsednik Rusije i premijer Izraela održali dug i sadržajan razgovor o predlogu američkog predsednika Donalda Trampa.

„O detaljima ’dogovora veka‘ i njegovom uticaju na region vođen je dug i sadržajan razgovor. Lideri su takođe diskutovali o razvoju događaja u Siriji, kao i o neophodnoj koordinaciji između Izraela i Rusije“, rekao je sagovornik.

Izraelski premijer je pre sastanka saopštio da bi želeo da čuje mišljenje ruskog lidera o predlogu za rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba.

Netanijahu je danas doputovao u kratku radnu posetu Moskvi.

Uslovi „dogovora veka“

Američki predsednik Donald Tramp je u utorak predstavio „dogovor veka“ — plan rešavanja palestinsko-izraelskog konflikta, koji je pripremila aktuelna administracija Sjedinjenih Američkih Država. U skladu sa tim planom, Tramp je saopštio da će Jerusalim ostati nedeljiva prestonica Izraela, kao i da će Amerika otvoriti ambasadu za Palestince u istočnom Jerusalimu. Palestinci će moći da udvostruče svoju teritoriju, a Amerika će pomoći palestinskom lideru Mahmudu Abasu u stvaranju države ako on pristane na pregovore.

Da bi realizovale „dogovor veka“, SAD planiraju da formiraju komitet s Izraelom, čiji je premijer Benjamin Netanijahu, prema Trampovim rečima, već prihvatio taj plan. Predsednik Palestine Mahmud Abas je, komentarišući plan Vašingtona, izjavio da Jerusalim nije na prodaju, da se „dogovor veka“ neće nastaviti i da će ga palestinski narod baciti na „smetlište istorije“.

Savet Lige arapskih država će uz pomoć ministra inostranih poslova održati u subotu hitan sastanak, na kome će se raspravljati o „dogovoru veka“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala