EU uvela sankcije sedmorici Rusa

© REUTERS / Francois LenoirSavet EU u Briselu
Savet EU u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savet Evropske unije za opšte poslove doneo je odluku da bez razmatranja unese imena još sedam državljana Rusije na sankcioni spisak, zbog izbora koji su održani na Krimu 2019. godine, navodi se u dokumentima Saveta.

„Savet je uneo još sedam lica na spisak osoba koje podležu restriktivnim merama zbog postupaka koji podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine. To je posledica organizovanja ruskih izbora 8. septembra 2019. godine na teritoriji nezakonito anektirane Autonomne Republike Krim u gradu Sevastopolju u Ukrajini“, navedeno je u izveštaju Saveta.

Prema saopštenju neimenovanog izvora iz strukture EU — odluka je doneta bez razmatranja.

„Sankcije stupaju na snagu od momenta objavljivanja odluke u zvaničnom časopisu EU“, dodao je sagovornik.

Na spisku se nalaze, između ostalih, vršilac dužnosti gubernatora Sevastopolja Mihail Razvožajev i predsednik Saveta ministara Krima Jurij Gocanjuk.

Podsetimo — Krim je postao ruski region posle referenduma održanog u martu 2014. godine, na kojem se ogromna većina građana Krima i Sevastopolja izjasnila za ujedinjenje sa Rusijom.

Za ujedinjenje je glasalo 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina — pitanje Krima je „konačno zatvoreno“.

Međutim, Ukrajina to poluostrvo smatra svojom privremeno okupiranom teritorijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala