Sposobnost širenja kineskog virusa se povećava

© AP Photo / Xinhua / Xiong QiLekari na odeljenju intenzivne nege u bolnici u kineskom Vuhanu
Lekari na odeljenju intenzivne nege u bolnici u kineskom Vuhanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sposobnost širenja koronavirusa postaje sve veća i infekcija bi mogla nastaviti da raste, saopštila je kineska Državna zdravstvena komisija.

Šef Komisije Ma Sjaovej izjavio je da je znanje o virusu ograničeno.

On je rekao da period inkubacije koronavirusa može da varira od jednog do 14 dana i da je virus zarazan tokom inkubacije, što nije bio slučaj sa ozbiljnim akutnim respiratornim sindromom (SARS), koronavirusom koji je potekao iz Kini i ubio gotovo 800 ljudi u svetu 2002. i 2003. godine.

„Ako se pođe od sekvence rasporeda gena, novi tip koronavirusa razlikuje se od SARS-a i MERS-a (otkrivenih u prethodnim godinama), već je prešao iz faze prenosa sa životinja na ljude u fazu kada se prenosi sa čoveka na čoveka. Sudeći po svemu, sposobnost virusa da se širi se povećava“, istakao je Ma Sjaovej.

Prema njegovim rečima, specijalisti smatraju da je epidemija došla u prilično ozbiljan i složen stadijum.

Napori za sprečavanje širenja zaraze, koji su do sad uključivali ograničenje saobraćaja i putovanja i otkazivanje velikih događaja, biće intenzivirani, istakao je Ma.

Novi virus

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhanu u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV.

​Prvi oboleli imali su veze sa tržištem morskih plodova, a pretpostavlja se da bi izvor virusa mogle biti zmije, koje se u Kini često koriste za ishranu. Kasnije je objavljeno da virus može da se prenosi sa čoveka na čoveka.

Zbog izbijanja koronavirusa u Kini, u subotu je uveden najviši stepen hitnog reagovanja na vanrednu zdravstvenu situaciju u 25 provincija, specijalnih administrativnih regiona i gradova. Na ovoj teritoriji živi više od 1,2 milijarde ljudi.

​Van Kine zaraza je zabeležena u čitavom nizu zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Tajland, Francusku i Australiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala