Rusija bi mogla da prekine tranzit gasa kroz Poljsku

© AP Photo / Alik KepliczCevi za tranzit gasa u kompresorskoj stanici Rembelščizna u blizini Varšave u Poljskoj
Cevi za tranzit gasa u kompresorskoj stanici Rembelščizna u blizini Varšave u Poljskoj - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ugovor za tranzit gasa u Evropu preko Poljske ističe 18. maja, ali „Gasprom“ još uvek nije pokazao želju da razmatra njegovu obnovu, što znači da će za četiri meseca osnovni tranziteri ostati samo Ukrajina i Turska.

Prezasićenost gasom

Evropsko gasno tržište je prezasićeno. U strahu od prestanka ruskog tranzita kroz Ukrajinu, skladištene su rekordne količine plavog goriva, a zbog toplog vremena potrošnja gasa je znatno manja nego proteklih zima.

Prema podacima asocijacije za praćenje GIE, od početka grejne sezone iz evropskih skladišta potrošeno je tri milijarde kubnih metara manje nego pre godinu dana, a rezerve su sada za četvrtinu više: 78,6 milijardi kubnih metara u odnosu na 62,9 milijardi.

Zbog toga bi cene mogle biti rekordno niske. Trenutno je na najlikvidnijoj evropskoj berzi TTF cena prirodnog gasa 115 dolara za hiljadu kubnih metara.

Eksperti predviđaju da će do leta cena pasti na sto dolara.

Zaključci su svima isti — novi tranzitni ugovor između „Gasproma“ i „Naftogasa“, zajedno sa početkom eksploatacije „Turskog toka“, stvoriće višak gasovodnih kapaciteta ka Evropi sa Istoka, tako da će ponuda u narednim mesecima premašivati potražnju.

U ovoj situaciji, za „Gasprom“ je izuzetno poželjno da smanji isporuke Evropi. Međutim, obim tranzita kroz Ukrajinu i Tursku čvrsto je utvrđen ugovorima i tu jednostavno ne postoji prostor za manevrisanje.

Međutim, 18. maja prestaje da važi ugovor za tranzit kroz Poljsku preko gasovoda „Jamal—Evropa“. A sudeći po tome da „Gasprom“ još uvek nije pružio Varšavi nikakve predloge, ruska strana ne namerava da ga produžuje.

Isto smatraju i Poljaci. „Spremni smo na prekid tranzita“, rekao je krajem decembra direktor poljske države naftne i gasne kompanije PGNiG Petar Voznjak.

Pobednik i pobeđeni

Prestanak pumpanja gasa kroz Poljsku koristi „Gaspromu“ u svakom pogledu. Prvo, to će istovremeno smanjiti isporuke u Evropu za oko 30 milijardi kubnih metara (projektni kapacitet gasovoda „Jamal—Evropa“ iznosi 32,9 milijardi kubnih metara godišnje), podržavajući cene na tržištu.

Kao drugo, ruski holding uštedeće na tranzitnim taksama. U avgustu prošle godine komesar poljske vlade za stratešku energetsku infrastrukturu Petar Naimski upozorio je da će Varšava oštro povisiti tarife u novom ugovoru. Prema njegovim rečima, Poljska je izgubila 400 miliona dolara zbog ugovora sa „Gaspromom“ za tranzit u periodu 2010—2017.

Cevi - Sputnik Srbija
Četiri ruska cevovoda zbog kojih Evropa voli i mrzi ruski gas

Postoje i strateške koristi. Radi se o tome da se „Jamal—Evropa“ poveže sa OPAL-om. Podsetimo da je u septembru evropski sud prema tužbi poljske kompanije PGNiG ograničio prava „Gasproma“ na ovaj gasovod.

Poljaci su postigli da je ruskom gasnom holdingu dozvoljeno da koristi samo 50 odsto OPAL-ovih kapaciteta. Varšava se, očigledno, nadala da će nakon toga „Gasprom“ povećati pumpanje preko Poljske.

Ali ako se poljski tranzit prekine, ograničenje OPAL-a može dovesti do nestašice gasa u zemljama Srednje Evrope, pre svega u Češkoj. Dakle, Evropska komisija će imati dobar razlog da u potpunosti vrati prava „Gaspromu“.

Ovo je za Poljake, najverovatnije, samo početak velikih problema. Varšava je u težnji za gasnom nezavisnošću od Rusije sama sebe saterala u ćošak. U očekivanju izgradnje naftovoda iz Norveške „Baltik pajp“, Poljska je sklopila četiri dugoročna ugovora sa Amerikancima za isporuku prirodnog tečnog gasa — 29 miliona tona do 2042.

Poljaci su nameravali da veliki deo kupljenog goriva, posebno veoma skupog američkog goriva, preprodaju svojim susedima: Ukrajini, Litvaniji i Letoniji, kao i Estoniji i Finskoj.

Polaganje cevi za gasovod Severni tok 2 u vodama Švedske - Sputnik Srbija
„Gasprom“: Obim protoka gasa „Severnim tokom 2“ zavisiće od potražnje

Bacanje para

Prošle srede Odbor za industriju, istraživanje i energetiku Evropskog parlamenta počeo je da raspravlja o energetskim projektima koji mogu da računaju na finansiranje iz Evropske unije. Na spisku se nalazi i „Baltik pajp“ i dodatni gasovodi iz Poljske u susedne zemlje.

Prema ocenama stručnjaka, planirani gasovodi su čisto bacanje para. Oni navode da je postojeća infrastruktura EU dovoljno sposobna da zadovolji različite scenarije buduće potražnje za gasom, čak i u slučaju poremećaja u snabdevanju.

Zbog toga većina razmatranih projekata gasne infrastrukture nije potrebna i prepuna je reinvestiranja desetine milijardi evra iz evropskih državnih fondova, zaključuju stručnjaci.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala