Mitropolija: Grub pokušaj Markovića da manipuliše građanima

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaVernici nose transparente tokom litije
Vernici nose transparente tokom litije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da je premijer Crne Gore i zamenik predsednika DPS-a Duško Marković učinio grub pokušaj manipulacije građanima proglasivši mitropolita Amfilohija za čelnika nekog političkog pokreta.

On je kao argument za svoju tvrdnju naveo to da se mitropolit sastao sa delom crnogorske opozicije, navodi se u saopštenju Mitropolije.

„On nije objasnio da li bi to u isto vreme značilo da se mitropolit stavio na čelo Vlade Crne Gore, kada se susreo sa njim na dan izglasavanja diskriminatorskog i antiustavnog zakonskog propisa o obračunu sa Srpskom pravoslavnom crkvom ili se stavio na čelo Velike Britanije, kad se juče sreo sa ambasadorkom te zemlje u Crnoj Gori, ili se sâm gospodin Marković stavio na čelo Sjedinjenih Američkih Država, kad je kao predsednik Vlade Crne Gore razgovarao sa predsednikom te zemlje… “, navodi se u saopštenju Mitrolopije.

Marković je juče, povodom događanja u vezi sa usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti, rekao da Crna Gora neće biti srpska i da se mitropolit Amfilohije „nažalost stavio na čelo anticrnogorske opozicije“, preneo je portal CDM.

„To je rezultiralo sinoćnim protestom i litijom, gde samo za Crnogorce nije bilo mesta. Siguran sam da će građanska i demokratska Crna Gora i ovaj put odbaciti takav folklor i destrukciju“, rekao je on na sednici Opštinskog odbora DPS-a Pljevlja.

U odgovoru Markoviću u Mitropoliji ističu da svi građani Crne Gore, bez obzira na etničko i nacionalno opredeljenje, imaju svoje mesto na litijama koje crkva organizuje, naročito oni kojima je, kako kažu, na srcu obraz i dostojanstvo Crne Gore.

„Ne može se smatrati ozbiljnom tvrdnja gospodina Markovića da u litiji nema mesta za Crnogorce. S obzirom na to da je gospodin Marković izuzetno dobro obavešten čovek, a imajući u vidu i njegove ranije dužnosti, kao i rezultate poslednjeg popisa, on i sâm sasvim pouzdano zna da je potpuno nemoguće da u ovako masovnim okupljanjima ne učestvuje i veliki broj onih koji su se na tom popisu izjasnili kao Crnogorci“, ističe se u saopštenju.

Molebani i litije se održavaju da bi Crna Gora bila bolja i naprednija, jer što je više takva i što je pravednija, to je jača njena suverenost, naglašava se u saopštenju. Mesto gde je Marković izrekao svoju manipulativnu tvrdnju o mitropolitu i litijama — grad Pljevlja,„jedno je od najslobodnijih i najnezavisnijih mesta u Crnoj Gori ovih sedmica, jer njegovi građani u velikom broju ne pristaju na politički diktat i bezakonje, a takvo nepristajanje je bez sumnje najočiglednija odlika slobode pojedinca i društva“, ističu u Mitropoliji.

„Nema na litijama nikakve propagande o tome da će Crna Gora biti srpska, jer je ona jednako svih nas — i Srba i Crnogoraca i svih drugih koji u njoj žive. Ne očekujemo od zamenika predsednika jedne građanske partije, a pogotovo ne od premijera jedne države koja sebe naziva građanskom, da tu stvarnost osporava.“

Iz Mitrolopije su ponovili stav Episkopskog saveta da ostaju otvoreni za početak pravog, istinskog i transparentnog razgovora sa crnogorskim vlastima o svim otvorenim pitanjima, a prvo i najvažnije od njih je diskriminatorski Zakon o slobodi veroispovest.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala