Iranac koji je oborio ukrajinski avion završio u zatvoru

© AP Photo / Ebrahim NorooziSpasioci na mestu pada ukrajinskog aviona u blizini Teherana
Spasioci na mestu pada ukrajinskog aviona u blizini Teherana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vojnik koji je oborio ukrajinski avion u blizini Teherana nalazi se u zatvoru, saopštio je šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif.

„To je bila teška informacija u teško vreme. Drugima je trebalo mnogo više vremena. Pre skoro 32 godine, Amerikanci su oborili iranski putnički avion. Do danas se nisu zvanično izvinili. Američki vojnik koji je bio odgovoran za obaranje aviona je čak dobio orden, dok se Iranac koji je oborio ukrajinski avion sada nalazi u zatvoru“, rekao je Zarif u intervjuu za „Špigl“, odgovarajući na pitanje zašto je Vladi Irana trebalo tri dana da prizna da je vojska oborila avion.

Lansiranje iranske rakete - Sputnik Srbija
Iran zvanično priznao: Dve rakete pogodile ukrajinski avion

Podsetimo, putnički „boing 737“ avio-kompanije „Međunarodne avio-linije Ukrajine“ srušio se 8. januara ubrzo nakon poletanja iz Teherana. Poginulo je svih 176 putnika i članova posade.

Tri dana kasnije, Teheran je potvrdio da je sistem protivvazduhoplovne odbrane Irana greškom oborio avion, misleći da se radi o krstarećoj raketi.

Kako je saopšteno, Teheran je očekivao napad SAD, zbog čega su sistemi PVO bili u stanju pune borbene gotovosti.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je rekao da očekuje da Iran u potpunosti prizna krivicu, da se zvanično izvini, kazni krivce i isplati kompenzaciju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala