Iran zvanično priznao: Dve rakete pogodile ukrajinski avion

Pratite nas
Drugi preliminarni izveštaj Organizacije civilne avijacije Irana o padu ukrajinskog „boinga“ ukazuje na to da su avion oborile dve rakete klase „zemlja-vazduh“ kratkog dometa, koje su lansiranje iz sistema protivvazdušne odbrane „Tor-M1“, navodi se u dokumentu koji je objavljen na sajtu Organizacije.

Nakon udara raketa avion je počeo naglo da gubi visinu dok se nalazio iznad naselja, a zatim je naišao na „prepreku“ u zabavnom parku, posle čega je pao na zemlju.

Letelica je zatim presekla fudbalski teren i zapalila se.

U izveštaju se ističe da su rakete letele sa severa.

U njemu se takođe navodi da je avion poleteo iz Teherana u 06.12 časova po lokalnom vremenu, a komunikacija sa njim je izgubljena kada se nalazio na visini od oko 2.400 metara.

Sa ekrana sekundarnih radara, „boing“ je nestao u 06.15 časova, a sa primarnih radara oko 06.18.

Prema informacijama primarnih radara sa aerodroma „Mehrabad“, u 06:15 je avion skrenuo sa putanje, okrenuo se nazad, i „verovatno“ je leteo u pravcu aerodroma naredne tri minute, nakon čega je nestao sa radara oko 06.18.

Pad ukrajinskog aviona u Iranu

Putnički „boing 737“ avio-kompanije „Međunarodne avio-linije Ukrajine“ srušio se 8. januara ubrzo nakon poletanja iz Teherana. Poginulo je svih 176 putnika i članova posade.

Tri dana kasnije Teheran je potvrdio da je sistem protivvazduhoplovne odbrane Irana greškom oborio avion, misleći da se radi o krstarećoj raketi.

Kako je saopšteno, Teheran je očekivao napad SAD, zbog čega su sistemi PVO bili u punoj borbenoj gotovosti.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je rekao da očekuje da Iran u potpunosti prizna krivicu, da se zvanično izvini, kazni krivce i isplati kompenzaciju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala