„Gasprom“ pomogao Ukrajini da reformiše gasni sektor

© AFP 2023 / Sergey BobokKompresorska stanica kompanije "Naftogaz Ukrajine" u Harkovu
Kompresorska stanica kompanije Naftogaz Ukrajine u Harkovu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski „Gasprom“ je postao glavni pokretač energetskih reformi u Ukrajini, ocenio je šef sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač tokom diskusije na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Prema njegovom mišljenju — „žestoka politika“ Moskve doprinela je izmenama u gasnoj sferi Ukrajine.

Direktor ukrajinskog „Naftogasa“ Andrej Koboljev smatra da je ugovor sa „Gaspromom“ pomogao Ukrajini da ispravi „neke disproporcije“, tako da sada Ukrajina, Mađarska, Poljska i Slovačka mogu neometano da razmenjuju gasne tokove.

„Prošle godine smo učinili sve što je moguće da se pripremimo za krizu. Na kraju krajeva, našli smo prihvatljivi kompromis i potpisali sporazum. Novi ugovor o tranzitu je veoma važan za Evropu“, naveo je Koboljev.

Krajem decembra Moskva i Kijev su potpisali paket sporazuma o daljem tranzitu gasa preko Ukrajine. Rok ugovora je pet godina. Za to vreme Ukrajina očekuje da će dobiti više od sedam milijardi dolara. Prve godine je planirano da bude distribuirano 65 milijardi kubnih metara gasa, a sledeće četiri godine — po 40 milijardi.

Jedan od ključnih uslova za nastavljanje tranzita ruskog gasa preko Ukrajine u Evropu bio je prelazak Kijeva na evropska pravila upravljanja sistemom za transport gasa. „Gasprom“ je isplatio „Naftogasu“ 2,9 milijardi dolara na osnovu odluke Stokholmskog suda.

Od početka godine Kijev isporučuje ruski gas Evropi na osnovu novog sporazuma o tranzitu.

Energetska zajednica je međunarodna organizacija koju su formirale Evropska unija i niz drugih zemalja radi proširenja unutrašnjeg evropskog tržišta do Jugoistočne Evrope i izvan njenih granica.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala