Suze Lavrova: Ruski diplomata nije mogao da obuzda emocije /video/

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov nije mogao da obuzda emocije i da zadrži suze na ceremoniji otvaranja spomenika herojima stradalim za vreme blokade Lenjingrada u Izraelu.

Ruski predsednik Vladimir Putin otkrio je u Jerusalimu spomenik herojima blokade Lenjingrada „Sveća sećanja“. Spomenik je napravljen tako da kada mu se neko približava iz njega se čuje lenjingradski metronom. Ceremonija je održana uz zvuke pesme „Sveti rat“ u kojoj se kaže:

„Pamtite! Pamtite! Bilo je to vreme blokade. Grad! Grad je bio mrtav i skamenjen. Sećanje! Neka je večno sećanje na Lenjingrad, to vreme niko nije zaboravio! “

Izveštavajući iz Jerusalima, novinar kremaljskog pula Dmitrij Smirnov primetio je da tokom svečanosti otvaranja spomenika herojima blokade Lenjingrada da Lavrov nije mogao da suzdrži emocije.

„Lavrovu krenule suze“, napisao je Smirnov.

Sudeći po snimku koji je napravio Smirnov, dirnuta je bila i supruga izraelskog premijera, koja je takođe pustila suzu.

Podsetimo, opsada Lenjingrada trajala je 900 dana, od 8. septembra 1941. godine do 27. januara 1944. godine. Obruč je probijen 18. januara 1943. godine, ali su do potpunog oslobođenja građani čekali još praktično godinu dana.

Prema raznim ocenama, blokada Lenjingrada odnela je između 400.000 i milion i po života ljudi. Danas istoričari jednoglasno priznaju da je opsada Lenjingrada, nakon Holokausta, bila najveći genocid u Evropi za vreme Drugog svetskog rata.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala