Poruka iz Amerike: Ništa nije ni gotovo ni isključeno kada je u pitanju Kosovo

© PexelsZastava SAD
Zastava SAD  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ništa nije gotovo i ništa nije isključeno, pa čak ni promena granica kada je u pitanju Kosovo, kaže Majkl Karpenter, bivši zvaničnik Pentagona.

Karpenter, bivši savetnik i pristalica Džozefa Bajdena, inače i ekspert za Balkan, rekao je da će Vašington aminovati svako rešenje oko koga se usaglase Srbi i Albanci. Ističe i da u tome nema crvenih linija — sve je na Beogradu i Prištini, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, EU, Amerika i UN podržaće održiv dogovor. On je preneo lični stav da su i demokrate i republikanci u Kongresu čvrsto ujedinjeni u podršci nezavisnog Kosova.

„Dakle, to se neće promeniti“, kaže on i dodaje da obe strane žele rezoluciju koja će omogućiti Srbiji i Kosovu da žive rame uz rame u miru i prosperitetu. „Moramo kreativno da razmišljamo kako to postići. Ne mislim da je status kvo održiv“, rekao je Karpenter.

On je ocenio da šta god da demokratska administracija uspe, sadašnja će morati da bude kreativnija i da dobro razmisli kako da podstakne dve strane da postignu dogovor koji može da prihvati većina Srba i kosovskih Albanaca.

„To uključuje stavljanje na sto ideje o stabilizacionom fondu“, dodaje on.

On ne bi želeo da isključi nijednu mogućnost, pa ni promenu granica, ali napominje da je ključ održivost dogovora koji podržava većina građana, kako u Srbiji tako i na Kosovu.

„Ako unutrašnji akteri ne podržavaju rezoluciju u potpunosti, onda bez obzira na to šta spoljni akteri misle o tome, to neće funkcionisati. Trajna rezolucija zahteva široku podršku na obe strane“, ukazuje Karpenter.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala