Izrael Kac: Nikada nećemo zaboraviti da je Crvena armija oslobodila Aušvic

© AP Photo / Dan BaliltyIzraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac
Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac je uoči Svetskog foruma o sećanju na Holokaust u intervjuu za Sputnjik rekao da Izrael nikada neće zaboraviti činjenicu da je Crvena armija oslobodila Aušvic. Dodao je da veoma cene posetu Putina i obećao da će se boriti protiv pokušaja da antisemitski lideri budu predstavljeni kao heroji.

„Izrael ceni ulogu Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu. Takođe veoma cenimo i doprinos drugih država antihitlerovske koalicije zajedničkoj pobedi. Ne zaboravljamo da je u vojnim akcijama učestvovalo stotine hiljada Jevreja u vojskama različitih država u svetu, uključujući i oko pola miliona Jevreja koji su bili deo Crvene armije. Sećamo se i jevrejskih partizana, pobunjenih zarobljenika geta i koncentracionih logora i drugih učesnika antifašističkog otpora“, kaže za Sputnjik šef izraelske diplomatije Izrael Kac.

Crvena armija je oslobodila Aušvic

U Jerusalimu će biti otkriven spomenik onima koji su preživeli opsadu Lenjingrada. Kakav je vaš stav o ovom događaju?

— Otkrivanje spomenika je planirano za 23. januar. Izrael ceni važnu ulogu Crvene armije u pobedi protiv fašističke Nemačke i u oslobođenju zarobljenika iz Aušvica, kao i iz drugih logora smrti. Cenimo i učešće predsednika Vladimira Putina u događajima posvećenim ovom datumu. Znamo sve o tragediji opsade Lenjingrada i o velikom broju poginulih, među kojima je bilo mnogo Jevreja. Ponosni smo na to što će u Jerusalimu predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Izraela Benjamin Netanijahu otkriti spomenik posvećen žrtvama opsade, kao i zaštitnicima grada na Nevi.

Borci Crvene armije oslobađaju zarobljenike iz nemačkog nacističkog logora Aušvic. - Sputnik Srbija
Leh Valensa: Treba priznati ko je oslobodio Aušvic

Kako biste ocenili trenutni odnos između Rusije i Izraela? Koliko je važan odnos ličnog poverenja koji se razvio između Vladimira Putina i Benjamina Netanijahua?

— Pozitivno ocenjujem razvoj događaja između Izraela i Rusije. Česte posete Moskvi premijera Benjamina Netanijahua ukazuju na poseban nivo međusobnog razumevanja između naših lidera, i kao rezultat toga, međusobnog razumevanja između naših država i naroda.

Kako ocenjujete trenutni nivo antisemitizma u svetu i Evropi?

— Dolazak lidera iz više od 40 zemalja u Jerusalim na događaje posvećene 75. godišnjici oslobođenja zarobljenika Aušvica jasno pokazuje da je stav svetskih lidera protiv antisemitizma. To je istovremeno podsetnik da je istrebljenju Jevreja u Evropi prethodila antisemitska nacistička propaganda.

Borba protiv antisemitizma — temelj Izraela

Šta možete reći o veličanju vođa iz ratnog perioda koje su povezane sa ubistvom Jevreja i ispovedanjem antisemitske ideologije, a do kog sada dolazi u nekim zemljama Istočne Evrope?

— Borba protiv antisemitizma je temelj na kome stoji država Izrael. Čak 75 godina nakon Holokausta mi, nažalost, vidimo da se antisemitizam manifestuje u celom svetu. Nastavićemo da se borimo protiv ove pojave i protiv pokušaja heroizacije antisemitskih lidera.

Zarobljenici u logoru u Aušvicu - Sputnik Srbija
Zašto je Aušvic — pakao na zemlji

Koja pitanja su danas najaktuelnija u rusko-izraelskim odnosima u političkoj, humanitarnoj i bezbednosnoj sferi?

— Odnosi između naših zemalja napreduju u mnogim oblastima. To se odnosi i na pitanje turizma između Izraela i Rusije. Turizam je važan podsticaj za ekonomiju zemlje i faktor za poboljšanje međusobnog razumevanja naših naroda. Godine 2019. broj turista iz Rusije koji su posetili Izrael iznosio je više od 320 hiljada. Za nas je važno da se gosti iz inostranstva lepo provedu u Izraelu, ali i da rešimo problem koji je u poslednje vreme učestao: ilegalni boravak stranih turista u našoj zemlji, među kojima su i Rusi. To je glavni razlog zašto moramo biti sigurni da je turizam svrha posete ruskih građana. Ako postoji razlog za sumnju, u tom slučaju ne dozvoljavamo ulazak u našu zemlju. Isto kao i druge zemlje, uključujući i Rusiju, preduzimamo korake neophodne da sprečimo dolazak stranih državljana u Izrael radi ilegalnog zapošljavanja. Važno je da postoji produktivan profesionalni dijalog između naših zemalja i u ovoj oblasti, i nadamo se da ćemo naći prihvatljivo rešenje koje će pomoći u smanjenju ove pojave i razvoju turističkog sektora.

Na kom nivou se danas nalazi vojno-tehnička saradnja Izraela i Rusije u Siriji?

— Postoji određeni sistem koordinacije kako bi se sprečio sukob vojnih struktura Izraela i Rusije u Siriji. Koordinacija se vrši pod kontrolom lidera dveju zemalja. Ovo je veoma važna saradnja koja je u interesu obe strane.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Izraela Benjamin Netanijahu pre sastanka u Tel Avivu - Sputnik Srbija
Putin na sastanku sa Netanijahuom: Nadam se razvoju bilateralnih odnosa Rusije i Izraela

Izrael je na pragu izbora. Mislite li da će zemlja zadržati kontinuitet u odnosima sa Rusijom nakon izbora novog Kneseta?

— Da. Odnosi između naših zemalja zasnivaju se na međusobnom poštovanju i zajedničkim interesima. Takođe je važno i da veliki broj građana koji govore ruski jezik živi u Izraelu. Oni doprinose stvaranju bliskih, kulturno-istorijskih veza između naših država i naroda.

Šta mislite da je neophodno učiniti kako bi se sprečilo da Iran stvori nuklearno oružje, koje bi, prema izraelskoj vojno-obaveštajnoj službi, Teheran mogao dobiti već za godinu dana?

— Najvažnije je da se nastavi maksimalni pritisak na Iran. Nećemo dozvoliti da Iran nabavi nuklearno oružje, nećemo dozvoliti da se Teheran bazira u Siriji i nećemo dozvoliti da nam preti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala