Američki list: Stare ruske rakete jednako ubitačne kao i hipersonične

© Foto : Ministry of defence of the Russian FederationLansiranje krstareće rakete "Oniks" iz raketnog sistema "Bastion"
Lansiranje krstareće rakete Oniks iz raketnog sistema Bastion - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruske rakete „Oniks“ su sporije od najnovijih hipersoničnih raketa, ali su i dalje smrtonosne i predstavljaju pretnju za protivničke brodove, piše američki list „Nešenel interest“.

Autor članka rakete „Oniks“ naziva „starim nadzvučnim oružjem“, jer su, prema informacijama lista, prvi put stupile u sastav naoružanja pre skoro 20 godina – 2002. godine.

Nova generacija „Oniksa“ će imati domet leta od 800 kilometara, a takođe će biti opremljene poboljšanim sistemom za ciljanje i zaštitu od radio-smetnji, naglašava autor članka.

Rakete će razvijati brzinu do 2,5 maha, dok će, na primer, brzina rakete „Cirkon“ biti više od pet maha, naglašava autor.

Međutim, po mišljenju novinara, i ta brzina je dovoljna da raketa „Oniks“ predstavlja pretnju za sisteme PVO i brodove zapadnih zemalja.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija
Sergej Šojgu — ministar koji je učinio da ruska armija nema premca u svetu

Odeljenje za strana vojna istraživanja Vojske SAD ocenjuje da je sistem navođenja jedna od najzanimljivijih karakteristika rakete „Oniks“, ističe autor.

Taj sistem omogućava da se istovremeno koriste rakete različite klase, a može da određuje i stepen važnosti meta, na osnovu čega se i razrađuje plan napada.

Nakon uništavanja glavne mete, ostale rakete gađaju druge brodove, tako da jedna raketa pogađa jednu metu.

Nakon uključivanja režima automatskog praćenja mete, kod „Oniksa“ se isključuje radar, nakon čega se raketa spušta na visinu od pet do 10 metara, ispod operativnog nivoa većine PVO radara, objašnjava novinar.

Čim se „Oniks“ nađe ispod radio-opsega, radar se ponovo aktivira i locira metu. Velika brzina leta i pomenuta funkcija znatno otežavaju rad protivničkih radarskih i sistema PVO, piše list.

„Nešenel interest“ zaključuje da, uprkos različitim tvrdnjama da će hipersonično oružje „izmeniti pravila igre“, staro i sporije nadzvučno oružje i dalje predstavlja veliku pretnju za protivničke brodove.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala