Sergej Lavrov — ministar koji sprovodi Putinove odluke

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sergej Lavrov obavlja dužnost ministra spoljnih poslova Rusije od marta 2014. godine. Iako predsednik Rusije odlučuje u kom pravcu će se kretati spoljna politika zemlje, Lavrov je taj koji je sprovodi u delo.

Za 16 godina, koliko zastupa interese ruske diplomatije, postigao je da ga poštuju i protivnici, predstavnici onih zemalja čiji su se interesi često razlikovali od ruskih.

O profesionalizmu, integritetu i erudiciji Lavrova ne govore samo političari, novinari i komentatori. Ministar je osvojio ljubav naroda, o čemu svedoče vodeća mesta u rejtinzima koji se sastavljaju svake godine, kao i popularnost odeće i predmeta sa likom šefa ruske diplomatije i natpisom „We LOVErov“.

​Lavrov nekad i kroz šalu rešava probleme

Predsednik Rusije odlučuje u kom pravcu će se kretati spoljna politika zemlje. Međutim, Lavrov je to morao da sprovede u delo. Prilikom posete ministra Abhaziji i Južnoj Osetiji u septembru 2008. godine, postavljeni su temelji odnosa tih zemalja sa Rusijom, samo mesec nakon što je Moskva priznala te zemlje.

Lavrov je 2009. godine, zajedno sa tadašnjom državnom sekretarkom SAD Hilari Klinton, pritisnuo simbolično dugme za resetovanje (iako su Amerikanci napravili grešku i na dugmetu napisali „preopterećenje“). Lavrov je tada sve okrenuo na šalu, iako se ispostavilo da je ta greška proročka.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i državna sekretarka SAD Hilari Klinton pritiskaju crveno dugme - Sputnik Srbija
Greška u prevodu koja je dovela do novog Hladnog rata

Pregovori Lavrova sa američkim kolegom Džonom Kerijem u Ženevi u septembru 2013. godine, nakon kojih je doneta odluka o uništavanju sirijskog hemijskog oružja, faktički su sprečili otvoreni napad Amerike na Siriju.

Ministar je imao jednu od ključnih uloga u postizanju dogovora o iranskom nuklearnom sporazumu.

Nakon što je u julu 2015. godine Lavrov stigao na poslednju fazu pregovora, koji su trajali već tri sedmice, sporazum je zaključen za tri dana. Fascikla sa kojom je tada stigao, bila je povod za šale novinara koji su sugerisali da se u njoj krije najvažnija odluka.

Lavrov je aktivno učestvovao u postizanju sporazuma „Minsk 2“ 2015. godine, iako su pregovori vođeni na najvišem nivou.

Lavrov je poznat po svom diplomatskom stilu — ministar na dosledan, ponekad i oštar način zastupa stav Rusije. Pritom, nikada nije dozvoljavao pretnje ili fraze u američkom stilu da su „sve opcije otvorene“.

„Mi smo učtiv narod“, više puta je isticao ruski ministar.

Ministar smatra da su mu majka, prijatelji i škola pomogli da se formira kao ličnost i profesionalac.

Humor kao oružje

Pored sposobnosti da bude profesionalan i strog pregovarač, dobar smisao za humor svakako je neophodan čoveku koji predstavlja svoju zemlju u spoljnopolitičkoj sferi. Lavrov se može i time pohvaliti, a duhovita opaska je više puta pomagala diplomati da ublaži i najnapetiju atmosferu.

Na meti Lavrovljevih šala bile su i kolege iz inostranstva, uključujući bivšu državnu sekretarku SAD Hilari Klinton i aktuelnog premijera Velike Britanije Borisa Džonsona, novinare koji su pratili ruskog ministra tokom njegovih putovanja u inostranstvo, kao i ruske i strane studente sa kojima Lavrov redovno razgovara.

Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Godišnja konferencija Lavrova: O novoj Vladi, Iranu, „Severnom toku“

Lavrov brzinom munje reaguje na komentare o bilo kojoj temi i tako razoružava svoje sagovornike.

Na pitanje o „ruskom mešanju“ u predstojeće američke izbore, Lavrov sa osmehom odgovara „rešićemo taj problem“.

Odmor uz poeziju i sport

Značajno mesto u životu ruskog diplomate zauzima i bavljenje sportom.

Lavrov se trudi da svake zime provede sedmicu u Sibiru, koji mu, prema njegovim rečima, omogućava da odmori dušu.

Ruski ministar je počeo da se bavi raftingom još osamdesetih godina prošlog veka. Na internetu postoji mnogo fotografija na kojima se Lavrov sa svojim timom sprema za rafting po planinskim rekama.

Štaviše, diplomata je bio prvi u istoriji šef samostalne kajakaške Federacije Rusije.

Ipak, Lavrov najviše voli fudbal. Prema njegovim rečima, to je zadovoljstvo koje mu omogućava da zaboravi na sve.

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov od svih sportova najviše voli fudbal
Sergej Lavrov — ministar koji sprovodi Putinove odluke - Sputnik Srbija
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov od svih sportova najviše voli fudbal

On takođe ne krije da navija za fudbalski klub Spartak iz Moskve. Međutim, Lavrov ne posećuje utakmice svog omiljenog fudbalskog kluba jer je, kako kaže, većinu utakmica na kojima je bio u publici, Spartak izgubio.

„Lavrov je čovek koji veoma mnogo zna“

Još u vreme kada je diplomata radio kao stalni predstavnik Rusije u UN, strani novinari su ga prozvali „Mister njet“, po analogiji sa ministrom spoljnih poslova Sovjetskog Saveza Andrejom Gromikom (koji je takođe bio i stalni predstavnik SSSR-a u UN i koji je imao isti nadimak).

Bivša državna sekretarka SAD Madlen Olbrajt je na predstavljanju svojih memoara nazvala Lavrova drugom, sa kojim se svojevremeno mnogo raspravljala o Jugoslaviji, Iraku o ulozi Sadama Huseina.

Bivši pomoćnik sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Danijel Frid jednom prilikom je rekao da „državna sekretarka Kondoliza Rajs i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov imaju odnos pun međusobnog poštovanja“.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson je još u vreme kada je obavljao funkciju ministra spoljnih poslova, tokom posete Moskvi 2017. godine, izjavio da je „njegov odnos sa Lavrovom mnogo bolji, nego između Čerčila i Staljina“.

Čak je i bivši ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin priznao da je „kada je reč o znanju i iskustvu, Lavrov čovek koji veoma mnogo zna“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala