Ministarstvo zdravlja: Novi virus iz Kine biološka pretnja Rusiji

© REUTERS / Aly SongPutnici na aerodromu u Šangaju nose maske
Putnici na aerodromu u Šangaju nose maske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi koronavirus iz Kine predstavlja jednu od bioloških pretnji stanovništvu Rusije, rekao je zamenik ministra zdravlja Rusije Sergej Kraevoj.

Državna duma Rusije danas razmatra nacrt zakona o biološkoj bezbednosti Rusije. Zamenik ministra zdravlja je objasnio sa kojim se konkretno biološkim opasnostima zemlja suočava.

„Član 7 Federalnog zakona je posvećen glavnim biološkim pretnjama i opasnostima. Mogu navesti nekoliko njih i potkrepiti primerima iz svakodnevnog života. Reč je o promenama svojstava i oblika patogenih bioloških agenasa, kao i svojstvima i mestima obitavanja prenosilaca. Najistaknutiji primer je zarazna bolest koja se trenutno širi u Kini, a koju prouzrokuje koronavirus“, objasnio je Kraevoj.

Šest osoba je preminulo od novootkrivenog tipa koronavirusa u kineskom gradu Vuhan, dok se 227 ljudi još nalazi u bolnicama pod nadzorom lekara, rekao je gradonačelnik Vuhana Žu Sjanvang.

Svetska zdravstvena organizacija smatra da se u bliskoj budućnosti može očekivati povećanje broja obolelih od upale pluća prouzrokovane koronavirusom 2019-nCoV u Kini, a moguće i u drugim zemljama.

Misteriozni respiratorni virus koji se pojavio u Kini, u gradu Vuhanu, širi se na druge kineske provincije, ali i na Tajland i u Japan, a zbog pokretljivosti stanovništa od njega strahuju na mnogim svetskim meridijanima.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da u Srbiji nema opasnosti od novog koronavirusa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala