Čavušoglu optužio Haftara da želi vojno rešenje libijskog sukoba

© REUTERS / Costas BaltasKomandant Libijske nacionalne armije general Halifa Haftar
Komandant Libijske nacionalne armije general Halifa Haftar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar ne veruje u dijalog i zalaže se za vojno rešenje sukoba u zemlji, smatra ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.
„Bilo je važno formirati vojni komitet u Libiji nakon konferencije u Berlinu. Sve strane su podržale ovu odluku. Uprkos našim naporima, Haftar nije potpisao sporazum u Moskvi i u Berlinu nije dao nikakvu podršku primirju. Da li on sam veruje u dijalog ili ne? Za sada izgleda da se zalaže za vojno rešenje“, rekao je Čavušoglu za televiziju NTV.

Ministar je dodao da će Turska nastaviti da ulaže napore za podršku prekida vatre u Libiji.

„Dobro je što su svi podržali primirje i dalje napore. Dobro je što je Haftar dao imena predstavnika za vojni komitet. Prvi sastanak ovog odbora je presudan za lokalno primirje. Međutim, moramo ubrzati politički proces“, objasnio je Čavušoglu.

On je dodao da postoji dogovor o prekidu vatre i da je potrebno da se on ojača.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel okruženi zvaničnicima na marginama konferencije o Libiji u Berlinu - Sputnik Srbija
Kremlj: Na samitu o Libiji u Berlinu učinjen važan korak prema rešenju

„Prvo treba da bude održiv, zatim moramo ubrzati politički proces da bismo postigli trajno rešenje“, istakao je on.

Čavušoglu je naveo da zemlja mora da bude spremna za izbore i da će Turska nastaviti da ulaže napore usmerene na prekid vatre i održavanje političkog procesa.

U Berlinu je u nedelju održana međunarodna konferencija o Libiji, na kojoj su učestvovali lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Egipta i drugih zemalja, kao i Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Premijer Vlade nacionalnog sporazuma Libije Fajez Saradž i komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar prisustvovali su samitu, iako ni tamo nije došlo do organizacije direktnih pregovora između njih.

Berlinska konferencija je održana nekoliko dana nakon međulibijske konferencije u Moskvi, na kojoj su učestvovali predsednici Rusije i Turske. Haftar je i rusku prestonicu takođe napustio bez potpisanog primirja sa predsednikom Vlade u Tripoliju Fajezom Saradžom.

Glavni rezultat konferencije je poziv za prekid vatre u Libiji i obaveza da se sukobljene strane uzdrže od mešanja u sukob, poštujući embargo na oružje stranama u sukobu. Osim toga, učesnici sastanka su predložili da se osnuje odbor za kontrolu poštovanja prekida vatre.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala