Srpska crkva i država mogle bi u zajedničku borbu za svetinje — u međunarodnoj areni

© Sputnik / Nebojša PopovićMoleban ispred hrama u Podgorici
Moleban ispred hrama u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Inicijativa da država Srbija i Srpska pravoslavna crkva formiraju komisiju koja bi u međunarodnoj areni štitila interese vernika mogla bi uskoro da zaživi.

Po usvajanju spornog crnogorskog Zakona o slobodi veroispovesti, patrijarh srpski Irinej je u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem povodom dešavanja u Crnoj Gori ukazao na ideju o formiranju jedne takve stručne komisije.

Ideja o formiranju komisije koja bi pred međunarodnim organizacijama na najbolji način štitila interese srpske crkve i srpskog naroda je dobra, smatra profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči, sveštenik Gojko Đogo, ali i ukazuje na to da bi pomesne pravoslavne crkve što pre trebalo okupiti na saboru, pre nego što geopolitički pritisci u potpunosti rascepaju strukturu pravoslavne crkve.

Srpska crkva i država za zajednički front

Đogo za Sputnjik ukazuje na razloge zbog kojih treba podržati njeno formiranje.

„Ako bi takva komisija sama po sebi bila objedinjavanje realnih snaga koje bi delovale pred onim institucijama pred kojima ima smisla vršiti apelacije i upoznavati ih sa stanjem stvari i ako bi ta inicijativa bila usmerena ka objedinjavanju crkvenih i narodnih snaga — da se ne vode neke pojedinačne borbe, već da se napravi širi front i konkretan plan — to je i te kako dobro i zaslužuje pažnju“.

pravni zastupnik Svetog arhijerejskog Sinoda SPC, advokat Minja Nikolić, gleda pozitivno na formiranje komisije inicirane tokom razgovora srpskog patrijarha i predsednika države, uz ogradu da je reč o ličnom stavu, jer je to pitanje u ingerenciji Sinoda SPC i Predsedništva Srbije.

Moguće dve komisije

„Moguće je i da se oforme dve komisije, gde bi jednu osnovala SPC, odnosno Sveti arhijerejski Sinod, a drugu možda Predsedništvo Srbije. Prva bi imala ingerencije koje se odnose na vernike SPC i na imovinsko-pravne interese određenih subjekata, organizacionih delova unutar SPC“, ocena je sagovornika Sputnjika.

Bilo da se obrazuju dve komisije ili jedna jedinstvena, postojala bi koordinacija dveju adresa koja se tiče nadležnosti u vezi sa svakim konkretnim pitanjem, kaže Nikolić, ističući da bi o sastavu s jedne strane odlučivao Sinod, a sa druge Predsedništvo.

U prvom redu činili bi je stručnjaci iz oblasti istorije, prava, politike, sociologije, teologije, kao i geodetski i građevinski stručnjaci.

„Mislim da će obe strane — Sveti arhijerejski Sinod i Predsedništvo, odnosno predsednik Srbije — dalje razraditi ovu dobru ideju. Kroz tu razradu naći će se prava rešenja, u interesu građana Srbije i Srba, bez obzira na to gde oni žive, ali i u interesu vernika SPC“, kaže Nikolić za Sputnjik.

Pale „svetinje“ neoliberalizma

Profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči, sa druge strane, priznaje da je uprkos dobroj ideji prilično skeptičan kada se radi o dometu te komisije, s obzirom na današnje stanje geopolitičkih odnosa i međunarodnog prava.

„Ovo što se dešava u Crnoj Gori je najbolji pokazatelj da neke od najvećih svetinja neoliberalizma, poput odvojenosti crkve od države i neprikosnovenosti svojine, mogu da budu u potpunosti zanemarene ukoliko je to geopolitički probitačno za ljude iz zapadnog sveta. Zato nisam ubeđen da bi inicijativa imala međunarodnog odjeka i da bi neka međunarodna institucija naterala vlasti u Crnoj Gori da se ne ponašaju na način na koji se ponašaju“, nije optimista Đogo.

Geopolitički kontekst je sve više ispunjen tenzijama i zato bi, smatra on, trebalo pokrenuti inicijativu da se pomesne pravoslavne crkve što pre okupe na nekom saboru, pre nego što geopolitički pritisci u potpunosti rascepaju trenutnu strukturu pravoslavne crkve.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala