Radna grupa donela predloge o izmenama Ustava Rusije

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaUstav Ruske Federacije
Ustav Ruske Federacije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kopredsedavajući radne grupe za pripremu predloga za izmene Ustava izložili su svoje inicijative u pismu koje su uputili ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

„Jedno od ključnih pitanja je određivanje uloge i statusa Državnog saveta. Smatramo da bi on trebalo da ima poseban značaj i da bude efikasno ugrađen u državni mehanizam“, navodi se u pismu.

Autori dokumenta predlažu da se odredi mesto te institucije u sistemu vlasti i da se izrade ključni principi interakcije Državnog saveta sa drugim državnim organima.

Kopredsedavajući su takođe istakli da su u cilju širenja nadležnosti Ustavnog suda na sferu provere ustavnosti zakona, koje je usvojio parlament, neophodne izmene u 125. član osnovnog zakona.

„Prilikom rešavanja pitanja o proveri ustavnosti, ne samo zakona, nego i drugih akata, potrebno je jasno odrediti o kojim aktima se radi“, precizirali su autori pisma.

Takođe se ističe da radna grupa predlaže da se unesu izmene u 75. član Ustava kako bi država garantovala izvršavanje socijalnih obaveza — minimalna zarada ne sme da bude niža od granice siromaštva, a takođe treba da se uvede redovno indeksiranje penzija.

Predsednik Rusije Vladimir Putin pre sastanka sa članovima Vlade Rusije - Sputnik Srbija
Putinove promene sistema vlasti: Sedam ustavnih amandmana

Važan blok izmena odnosi se i na političke strukture, uključujući razvoj sistema podele vlasti.

„Reč je o proširivanju ovlašćenja Savezne skupštine i utvrđivanju ovlašćenja predsednika tako što će odgovarati za imenovanje članove vlade i nastaviti da kontroliše rad vlade i direktno rukovodi Oružanim snagama i Organima reda“, ističe se u dokumentu.

Pored toga, radna grupa predlaže da se razradi pitanje korelacije državne i opštinske vlasti.

„Unošenjem principa jedinstva javne vlasti u Ustav, neophodno je delovati tako da to ne utiče na ustavne garancije lokalne samouprave. Ne bi trebalo da dođe do mehaničkog spajanja“, navodi se u pismu.

Autori pisma su pokrenuli pitanje poštovanja osnovnih principa međunarodnog prava

Naime, međunarodni sporazumi, koji postoje u ruskom pravnom sistemu, postaju njen deo i „prema odredbama Člana 4 i prvog dela Člana 15 Ustava, treba da ga poštuju“.

Ističe se da je radna grupa odredila osnovne pravce rada na izmenama zakona, označena su pitanja koja zahtevaju detaljnu analizu, a takođe je formiran niz „radnih“ amandmana.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je prioritet ustavnih izmena, koje je najavio tokom obraćanja poslanicima Federalne skupštine, da se Rusija ni na koji način ne razlikuje od drugih zemalja sveta koje su takve odluke već usvojile.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala