Putinove promene sistema vlasti: Sedam ustavnih amandmana

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin pre sastanka sa članovima Vlade Rusije
Predsednik Rusije Vladimir Putin pre sastanka sa članovima Vlade Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
U obraćanju Saveznoj skupštini 2020. godine predsednik Rusije Vladimir Putin govorio je o ustavnim amandmanima koje smatra neophodnim. Među njima je promena mehanizma formiranja Vlade, konsolidacija uloge Državnog saveta i novi kriterijumi za predsedničke kandidate.

Putin je istakao da je Ustav usvojen pre više od četvrt veka, u uslovima teške političke krize i da se od tada mnogo toga promenilo. Nema potrebe da se usvaja novi Ustav, ali ima mnogo mišljenja na temu njegovih izmena.

Predsednik je dalje obrazložio svoje stanovište o tome kakve izmene su potrebne u osnovnom zakonu zemlje.

„Rusija može biti i ostati Rusija samo kao suverena država“, istakao je Putin. „Suverenitet našeg naroda trebalo bi da bude bezuslovan. Došlo je vreme da se u osnovni zakon zemlje unesu neke izmene koje direktno garantuju prioritet Ustava Rusije u našem pravnom prostoru. To znači da zahtevi međunarodnog zakonodavstva i sporazuma, odluke međunarodnih organa mogu delovati na teritoriji Ruske Federacije samo u meri koja nije u suprotnosti sa našim Ustavom i koja ne krši prava i slobode čoveka i građanina“, precizirao je on.

Uslov za predsedničke kandidate

Druga tačka koju je Putin naveo je zahtev da lica koja se nalaze na „funkcijama koje su strateški važne za suverenitet zemlje“ (predsednik i članovi Vlade, poslanici, senatori, sudije, šefovi regiona) nemaju strano državljanstvo ili dozvolu za boravak u drugoj državi.

„Čovek treba da shvati da vezuje život sa Rusijom, sa našim narodom — bez ikakvih nijansi i pretpostavki“, rekao je Putin.

Što se tiče funkcije predsednika Rusije, neophodno je uvesti pravilo da šef države može da bude lice koje je stalno živelo na teritoriji Ruske Federacije najmanje 25 godina i nikad nije imalo strano državljanstvo ili dozvolu za boravak u drugoj državi.

Putin je zatim još jednom govorio o mogućnosti ukidanja pravila koje ne dozvoljava da se u predsedničkoj fotelji sedi „više od dva mandata zaredom“ (trebalo bi da se radi o samo dva mandata).

Uloga lokalnih vlasti

Ruski predsednik takođe je predložio da se u Ustavu konsoliduju principi jedinstvenog sistema javne vlasti: mogućnosti lokalne samouprave treba proširiti i ojačati, potrebno je propisati pravila da minimalna plata ne može biti manja od granice siromaštva i treba uvesti redovno indeksiranje penzija.

Obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina pred Federalnom skupštinom - Sputnik Srbija
Putin o naoružanju: Mi nikoga ne sustižemo, ceo svet treba da sustigne Rusiju

„Potrebno je kardinalno povećati ulogu gubernatora u izradi i donošenju odluka na saveznom nivou“, rekao je Putin. „Na moju inicijativu oživljen je Državni savet u čijem radu učestvuju šefovi svih regiona.“

Ruski lider predložio je i da se u Ustavu utvrde uloga i status Državnog saveta.

„Društvo postaje zrelije, odgovornije. Glavne partije su patriotske. Lideri partija smatraju da je Savezna skupština spremna da preuzme veću odgovornost za formiranje Vlade. A ako se preuzme veća odgovornost, to znači preuzimanje na sebe veće odgovornosti za politiku koju Vlada sprovodi“, nastavio je Putin.

Izbor premijera Rusije

Podsetio je na članove Ustava prema kojima predsednik sada samo dobija saglasnost parlamentaraca za formiranje Vlade, a sam imenuje premijera.

„Poveriti Državnoj dumi odobravanje predsednika Vlade, a zatim po njenom podnesku, svih njegovih zamenika i saveznih ministara. Predsednik neće imati pravo da odbaci kandidature nadležnih zvaničnika“, objasnio je Putin ovu novinu.

„Rusija bi trebalo da ostane predsednička republika, ali smatram da je neophodno da se obezbedi da predsednik imenuje sve šefove bezbednosnih službi nakon konsultacija sa Savetom Federacije. Sličan mehanizam se može primeniti i na regionalne tužioce“, dodao je predsednik.

Putin je predložio da se Savetu Federacije daju ovlašćenja da na predlog predsednika smenjuje sudije zbog „prekršaja“, kao i da se ojača uloga Ustavnog suda — da mu se pruži mogućnost da, na zahtev predsednika, proverava da li nacrti zakona koje su usvojili parlamenti odgovaraju osnovnom zakonu pre nego što ih predsednik potpiše, kao i druge normativne akte.

„Smatram da je potrebno da građani zemlje glasaju za čitav paket amandmana. I samo na osnovu rezultata glasanja biće doneta odluka“, zaključio je Putin.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala